Wykonanie

Babeczki, które powstały spontanicznie z potrzeby chwili. Mój bratanek zakuwa matmę do jakiegoś konkursu i potrzebował szybko jakiejś słodkiej pożywki dla mózgu. Tak powstały
biszkoptowe babeczki z
dżemem i lekkim kremem
bezowym (na bazie przepisu na
biszkopt mojej Mamy). Tym razem w wersji mini, na jeden kęs. Ogromnym plusem jest fakt, że robi się je naprawdę szybko.Składniki na 24 mini babeczki lub 12 zwykłej wielkości:Ciasto:3
jajkamąka (tyle ile ważą
jajka)
cukier (tyle ile ważą
jajka)pół łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka starta z połowy
pomarańczy (uprzednio wyparzonej)ulubiony
dżemFormę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Jajka zważyć w całości. Odmierzyć tyle samo
cukru i
mąki.
Białka oddzielić od
żółtek.
Mąkę przesiać i dodać do niej
proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
Białka ubić z
cukrem na sztywno. Kolejno dodawać
żółtka, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać
skórkę pomarańczową. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać
mąkę. Dobrze wymieszać. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki.Włożyć do zimnego piekarnika i piec ok. 12 minut w temperaturze 180 ° C (w przypadku mini babeczek) lub 20-25 minut (w przypadku babeczek normalnego rozmiaru). Wystudzić.W każdej babeczce za pomocą małego nożyka wyciąć wgłębienie. Napełnić
dżemem.Krem:3
białka (w temp. pokojowej)1 i 1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
wody1/4 łyżeczki kwasku
cytrynowegoW średniej misce wymieszać
białka z
cukrem,
wodą i kwaskiem
cytrynowym. Spienić. Umieścić miskę w kąpieli
wodnej i miksować, aż
cukier się rozpuści, ok. 3-5 minut. Piana stanie się ciepła w dotyku. Miskę zdjąć z garnka i dalej ubijać na szybkich obrotach ok. 10-12 minut, aż piana wystygnie i
zrobi się bardzo sztywna i gęsta.Za pomocą szprycy z okrągłą końcówką wyciskać krem na babeczki. Udekorować kolorowym
cukrem (zwykły
cukier wymieszałam z
barwnikiem spożywczym i odstawiłam do wyschnięcia).Życzę smacznego!

