ßßß Cookit - przepis na Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem

Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

Sporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:) Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na stole. Też lubicie takie smaki?
Jeżeli chcesz przygotować podobne, potrzebne Ci będą następujące składniki: na naleśniki:
0,5 l mleka
0,5 l wody gazowanej
2 jajka
ok. 400 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżki soli
1 łyżka oleju do ciasta + 1 do smarowania patelni na farsz:
2 serki puszyste typu almette (ulubiony smak)
200 gram łososia wędzonego (sałatkowego w kawałkach lub w plastrach)
sok z 1/2cytryny
dodatkowo:
ogórek
10 dag żółtego sera
kilka oliwek
Zacznij od przygotowania naleśników. By wyszły lekkie i puszyste rozbij jajka, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami, dokładnie je zmiksuj a następnie dodaj ubitą pianę i całość delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, delikatnie wysmaruj ją olejem i zachowując wysoki płomień pod patelnią (żeby było szybciej:) smaż naleśniki uważając by się nie spiekały.
Gotowe, przestudzone, smaruj warstwą serka, układaj kawałki wędzonego łososia (skrop go sokiem z cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a przed planowanym podaniem pokrój je na mniejsze roladki i udekoruj plastrami świeżego ogórka, żółtego sera i oliwkami.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/03/puszyste-nalesnikowe-koreczki-z.html