Wykonanie
Sporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:) Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na
stole. Też lubicie takie smaki?

Jeżeli chcesz przygotować podobne, potrzebne Ci będą następujące składniki: na naleśniki:0,5 l
mleka0,5 l
wody gazowanej2
jajkaok. 400 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżki
soli1 łyżka
oleju do ciasta + 1 do smarowania patelni na farsz:2
serki puszyste typu almette (ulubiony smak)200 gram
łososia wędzonego (
sałatkowego w kawałkach lub w plastrach)sok z 1/2cytrynydodatkowo:
ogórek10 dag
żółtego serakilka
oliwekZacznij od przygotowania naleśników. By wyszły lekkie i puszyste rozbij
jajka, oddziel
białka od
żółtek i ubij je na sztywną pianę.
Żółtka połącz z pozostałymi składnikami, dokładnie je zmiksuj a następnie dodaj ubitą pianę i całość delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, delikatnie wysmaruj ją
olejem i zachowując wysoki płomień pod patelnią (żeby było szybciej:) smaż naleśniki uważając by się nie spiekały.Gotowe, przestudzone, smaruj warstwą
serka, układaj kawałki
wędzonego łososia (
skrop go
sokiem z cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a przed planowanym podaniem pokrój je na mniejsze roladki i udekoruj plastrami świeżego
ogórka,
żółtego sera i
oliwkami.