ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu

Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu

nazwa

Wykonanie

Coś pysznego, słodkiego a jednocześnie zdrowego i szybkiego? Taki własnie jest ten deser - sprawdźcie sami!
Składniki:
2 gruszki
125 g twarogu
4 łyżki jogurtu naturalny
cukier waniliowy
1/3 szklanki octu jabłkowego
ok. 6 łyżek cukru brązowego
granat lub orzechy
Twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki.
Gruszki obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać cukier, chwilę prażyć a następnie dodać ocet, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i całość dokładnie i delikatnie wymieszać, by tworzący się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem.
Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami granatu lub włoskimi orzechami (w przypadku orzechów możemy je uprzednio uprażyć na suchej i rozgrzanej patelni ).
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/karmelizowana-gruszka-z-twarozkiem.html