Wykonanie
Ciasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze
mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet obiad i deser. Możliwości są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię czy dostępność pozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji.A dziś kolejna propozycja na szybką, ciepłą kolację lub nawet imprezową przekąskę.
Ciasto francuskie z
pomidorem,
tuńczykiem,
żółtym serem i
bazylią
Składniki:1
ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego)2
pomidory2 puszki
tuńczyka w kawałkach w
oleju lub zalewie5-10 dag
sera żółtysuszona
bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji)1
jajko (opcjonalnie)
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym
jajkiem (niekoniecznie) a następnie pokroić w prostokąty i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 7- 10 minut (ciasto powinno być podniesione ale jeszcze nie zrumienione).W tym czasie
pomidory sparzyć gorącą
wodą, obrać ze skórki i pokroić w plastry,
ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na gorące ciasto wyłożyć plastry
pomidorów, posypać suszoną
bazylią lub
oregano, wyłożyć porcję
tuńczyka posypać niewielką ilością
sera i zapiekać razem około 5-10 minut.