ßßß Cookit - przepis na Żeberka w kapuście pekińskiej

Żeberka w kapuście pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Wydawać by się mogło, że żeberka nie są specjalnie dietetyczną potrawą. Jednak jeżeli tradycyjne wieprzowe (takie jak w moim ostatnim rozdaniu) zastąpimy cielęcymi i udusimy w piekarniku, w towarzystwie kapusty i pomidorowego soku, mają szansę stać się ulubionym, dietetycznym obiadem:)
Składniki:
ok.1,5 kg żeberek cielęcych
1 kapusta pekińska
1 cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
1 szklanka soku pomidorowego
majeranek
sól, pieprz, ostra papryka
Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować na mniejsze kawałki, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posolić, posypać papryką i pieprzem oraz obficie majerankiem i odstawić do lodówki na min.2 godziny (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie zrumienić z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć posiekaną cebulą i poszatkowaną kapustą. Zalać sokiem pomidorowym, dołożyć liść laurowy, przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika na około 70-80 minut.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/01/zeberka-w-kapuscie-pekinskiej.html