Wykonanie
Wydawać by się mogło, że
żeberka nie są specjalnie dietetyczną potrawą. Jednak jeżeli tradycyjne wieprzowe (takie jak w moim ostatnim rozdaniu) zastąpimy cielęcymi i udusimy w piekarniku, w towarzystwie
kapusty i
pomidorowego soku, mają szansę stać się ulubionym, dietetycznym obiadem:)

Składniki:ok.1,5 kg
żeberek cielęcych1
kapusta pekińska1
cebula3 ząbki
czosnkuliść laurowy1 szklanka
soku pomidorowegomajeraneksól,
pieprz,
ostra paprykaŻeberka umyć, osuszyć, poporcjować na mniejsze kawałki, natrzeć przeciśniętym
czosnkiem, posolić, posypać
papryką i
pieprzem oraz obficie
majerankiem i odstawić do lodówki na min.2 godziny (najlepiej na całą noc).Po tym czasie zrumienić z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć posiekaną
cebulą i poszatkowaną
kapustą. Zalać
sokiem pomidorowym, dołożyć
liść laurowy, przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika na około 70-80 minut.