Wykonanie
Uwielbiam
ryby. W każdej postaci.
Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych
ziół.Cóż
mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:)

Składniki:2
pstrągisok z dużej
cytryny4-6 łyżek
mąki pszennejgałązka świeżych
ziół (np.
rozmaryn,
tymianek,
oregano)
sól,
pieprz mielonydo smażenia:
masło klarowane albo
oliwa z oliwekOczyszczonego i dokładnie umytego
pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć
solą i
pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skropić
sokiem z cytryny (również wierzch i środek), do środka włożyć gałązkę świeżych
ziół i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30-60 min. Rozgrzać dużą patelnię a na niej
masło lub
oliwę.
Ryby oprószyć z wierzchu
mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni,
potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię.
Rybę smażyć jeszcze ok. 7-10 min.