ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z patelni na maśle

Pstrąg z patelni na maśle

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych ziół.
Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:)
Składniki:
2 pstrągi
sok z dużej cytryny
4-6 łyżek mąki pszennej
gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek, oregano)
sól, pieprz mielony
do smażenia: masło klarowane albo oliwa z oliwek
Oczyszczonego i dokładnie umytego pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skropić sokiem z cytryny (również wierzch i środek), do środka włożyć gałązkę świeżych ziół i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30-60 min. Rozgrzać dużą patelnię a na niej masło lub oliwę. Ryby oprószyć z wierzchu mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię. Rybę smażyć jeszcze ok. 7-10 min.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/12/pstrag-z-patelni-na-masle.html