Wykonanie
Chlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na
chleb pszenny z
boczkiem i
papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część
mąki pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku) a użyte tam dodatki wymieniłam na
kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans na porządne wystudzenie. Rozszedł się w ekspresowym tempie, niczym świeże bułeczki;))
Chleb z
kminkiem
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy (do wypieku
chleba zalecana jest
mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500)1 szklana
mąki pszennej razowej typ 2000350 ml
wody1 łyżeczka
suszonych drożdży lub 20 g świeżych1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
kminku1 ząbek
czosnku2 łyżki
mleka (opcjonalnie)Do miski wkładamy
drożdże, zalewamy je ciepłą
wodą, rozrabiamy. Dodajemy
mąki,
sól,
cukier,
kminek i posiekany drobno
czosnek, dolewamy
wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej
mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy
mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu
chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że
chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy
chleb z foremki i studzimy na kratce (musi pooddychać od
spodu:)