ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie imbirowo-sojowym

Schab w sosie imbirowo-sojowym

nazwa

Wykonanie

Koleżanka, która wytoczyła wojnę zbędnym kiloramom i od miesięcy konsekwentnie podąża wytyczoną ścieżką rejestrując swoje zmagania na prowadzonym przez siebie blogu Zmień się na zdrowie zamieściła jakiś czas temu ciekawy i jak się okazało - przepyszny - przepis na "schab inaczej".
Tajemnica sukcesu tkwi w intrygujacym smaku sosu - przekonajcie się sami:)
Składniki:
5 średniej grubości plastrów schabu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki imbiru
Składniki na sos:
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki chili
liść laurowy
1/2 szklanka wody
2 ząbki czosnku
szczypta białego pieprzu
Schab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę.
Przygotować sos:
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć ze wszystkimi składnikami. Wymieszać w granku, włożyć do sosu schab i dusić przez 30 minut (ja zapakowałam wszytsko do naczynia żaroodpornego i dusiłam w piekarniku, troszkę dłużej tj. około 40 minut w temp. 220 stopni).
Na dobrą sprawę przygotowywałam danie z podwójnej porcji, z założeniem obiadu na dwa dni - sos tak posmakował moim domownikom, że na następny dzien ostały się jedynie same kawałki mięsa. Trzeba było na gwałt dorabiać sos i tu dałam się już ponieść pokusie dodatkowych modyfikacji i dodania czegoś od siebie. Na odsłonę "schabu po renowacji";) hi, hi - zapraszam wieczorkiem:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/10/schab-w-sosie-imbirowo-sojowym.html