ßßß
Składniki:5 średniej grubości plastrów schabu1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru pudru1/2 łyżeczki imbiruSkładniki na sos:1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru pudru3 łyżki ketchupu łagodnego2 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu winnego1/2 łyżeczki chililiść laurowy1/2 szklanka wody2 ząbki czosnkuszczypta białego pieprzuSchab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę.Przygotować sos:Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć ze wszystkimi składnikami. Wymieszać w granku, włożyć do sosu schab i dusić przez 30 minut (ja zapakowałam wszytsko do naczynia żaroodpornego i dusiłam w piekarniku, troszkę dłużej tj. około 40 minut w temp. 220 stopni).Na dobrą sprawę przygotowywałam danie z podwójnej porcji, z założeniem obiadu na dwa dni - sos tak posmakował moim domownikom, że na następny dzien ostały się jedynie same kawałki mięsa. Trzeba było na gwałt dorabiać sos i tu dałam się już ponieść pokusie dodatkowych modyfikacji i dodania czegoś od siebie. Na odsłonę "schabu po renowacji";) hi, hi - zapraszam wieczorkiem:)