Wykonanie
Koleżanka, która wytoczyła wojnę zbędnym kiloramom i od miesięcy konsekwentnie podąża wytyczoną ścieżką rejestrując swoje zmagania na prowadzonym przez siebie blogu Zmień się na zdrowie zamieściła jakiś czas temu ciekawy i jak się okazało - przepyszny - przepis na "
schab inaczej".Tajemnica sukcesu tkwi w intrygujacym smaku sosu - przekonajcie się sami:)
Składniki:5 średniej grubości plastrów
schabu1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru pudru1/2 łyżeczki
imbiruSkładniki na sos:1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru pudru3 łyżki
ketchupu łagodnego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu winnego1/2 łyżeczki
chililiść laurowy1/2 szklanka
wody2 ząbki
czosnkuszczypta
białego pieprzuSchab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z
soli,
cukru pudru i
imbiru. Odstawić na chwilę.Przygotować sos:
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć ze wszystkimi składnikami. Wymieszać w granku, włożyć do sosu
schab i dusić przez 30 minut (ja zapakowałam wszytsko do naczynia żaroodpornego i dusiłam w piekarniku, troszkę dłużej tj. około 40 minut w temp. 220 stopni).Na dobrą sprawę przygotowywałam danie z podwójnej porcji, z założeniem obiadu na dwa dni - sos tak posmakował moim domownikom, że na następny
dzien ostały się jedynie same kawałki
mięsa. Trzeba było na gwałt dorabiać sos i tu dałam się już ponieść pokusie dodatkowych modyfikacji i dodania czegoś od siebie. Na odsłonę "
schabu po renowacji";) hi, hi - zapraszam wieczorkiem:)