Wykonanie
Znajomy podsunął mi pomysł na obiad, który robi się sam - wystarczy wyłożyć składniki na blaszkę do pieczenia czy do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika i cierpliwie czekać. W
sumie mam w swojej kolekcji kilka takich ekspresowych rozwiązań, ale przyznaję, że wersji z surowym
ryżem w piekarniku dotąd nie testowałam. Spróbowałam tradycyjnie dodając coś od siebie. Fajnie wyszło:)

Składniki:1/2 kg
mielonego mięsa2
torebki ryżu (200 g)10 dag
żółtego sera2 szklanki
bulionu warzywnego4 łyżki
ketchupususzona
bazylia (lub inne
zioła wg uznania)1/2
kalafiora (opcjonalnie)marynowana
papryka (opcjonalnie)
sól,
pieprz, mielona
paprykaNa blaszkę wsypać
ryż, na niego wyłożyć
mięso przyprawione
solą,
pieprzem i mieloną
papryką.
Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki spażyć gorącą
wodą i wyłożyć na
mięso. Kolejna warstwa to
żółty ser - w plastarch lub starty na grubych oczkach. Całość posmarować
ketchupem, posypać
ziołami, podlać
bulionem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut. Podawać z kawałkami marynowanej
papryki.