Wykonanie
Od czasu do czasu miewam zrywy na odchudzanie swoich potraw...Z uwagi na fakt, iż rozpoczęłam już akcję Bikini 2014 (jako, że że start akcji Bikini 2013 na dwa tygodnie przed urlopem był mało efektywnym posunięciem;) zaserwowałam dziś odchudzoną pomidoróweczkę z jakże zdrowym dodatkiem -
płatkami owsianymi.Jak donosi ekoquchnia.pl
płatki owsiane są dobre na wszystko! A konkretnie:" S ą skarbnicą minerałów i witamin. 100 g surowych
płatków nie ma w ogóle
soli,
sodu tylko 4 mg, za to aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza, 5mg manganu. Gotowane
płatki nie zawierają praktycznie witamin a surowe mają np. 0,462 mg witaminy B1 i 0,151 mg witaminy B2, 0,87 mg witaminy PP i aż 2 mg witaminy E. No i oczywiście błonnik który w 100g surowych
płatków występuje w ilości 1,9 g. Poza tym trzeba jeszcze dodać, że
płatki zawierają spore ilości cennego cynku ( 2
razy więcej niż
jabłka czy
gruszki)".Sami widzicie, że nie ma co zwlekać, tylko zaserwować
pomidorową owsianeczkę:))

Składniki:
filet z kurczakawłoszczyznaświeże
pomidory lub
przecier pomidorowysól,
curry,
pieprzpłatki owsiane lub
otrębyReceptura jest banalnie prosta - na małym ogniu gotujemy delikatny rosołek na filecie z
włoszczyzną, z niewielką ilością
soli. Pod koniec (czyli gdy
mięsko będzie miękkie) dodajemy
curry oraz przecier - jeżeli korzystamy ze świeżych
pomidorów uprzednio je sparzamy, obieramy ze skórki, gotujemy w odrębnym rondelku, przecieramy przez sitko i dodajemy do rosołu.
Włoszczyznę i
mięso wyjmujemy,
marchewkę kroimy w kostkę,
mięso rwiemy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, którą doprawiamy
pieprzem według uznania i świeżą
zieleniną (np.
natką pietruszki).
Płatki (bądź
otręby) dodajemy bezpośrednio na talerz z
pomidorową mając na uwadze, że nie gotując ich nie tracimy ich cennych właściwości.