ßßß Cookit - przepis na Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Było już o suszonych pomidorkach - dziś o sałatce z zielonych!:) Wtrącę tylko, że wczoraj wysuszyłam kolejną, dwudziestokilogramową porcję, tym razem bez wydrążania środków a wkładając do piekarnika pełne ćwiartki - czas suszenia wydłużony do 8 godzin ale po dzisiejszej, porannej degustacji zgodnie stwierdziliśmy, że w kolejnych rozdaniach będziemy trzymać się tej bogatszej wersji smakowej:)
Na moim warzywniaczku, ni stąd ni zowąd wyrosły piękne pomidorki - dacie wiarę, że bez siania/sadzenia?? Wiosną ziemia została przekopana z zasobem przydomowego kompostownika, a że lądowały na nim nie dojedzone sałatki czy nie wykorzystane, nadgnite warzywka, zakładam, że to one stoją za tą niespodzianką:) I tak mamy szeroki zakres pomidorowych odmian - od tradycyjnych dużych po okrąglutkie cherry i podłużne koktajlowe.
Pomyślałam by te większe, jeszcze zielone, wykorzystać do przygotowania sałatki do zimowego słoika - jej pyszny smak pamiętam z dzieciństwa. Mam nadzieję, że wyszła mi równie smaczna - ale o tym przekonamy się w odpowiednim czasie:)
Poki co dzielę się z Wami przepisem:
Składniki:
1,5 kg zielonych pomidorów
3 cebule
1 łyżeczka gorczycy
pieprz
1 łyżeczka soli i na zalewę:
2 szklanki wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
Pomidory umyć i pokroić w średniej grubości plastry.
Obraną cebulę pokroić w pół piórka, dodać do pomidorów. Posypać gorczycą, solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na 1-2 godziny.
Zagotować zalewę i wrzucić pomidory, chwilę gotować, ok 15 min. Gorące nakładać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Po kilu godzinach odstawić do przechowania na zimową porę:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/08/c-przetwory-zielone-pomidory.html