ßßß
SKŁADNIKI:3 duże jajka225 g twarogu naturalnego (typu President, ja użyłam twarożek „Mój ulubiony”)350 g kremowego, tłustego serka (ja użyłam twaróg śmietankowy President)50 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia25 g mąki ryżowej *1 pomarańcza100 g cukru25 g masła - roztopić1 łyżka cukru pudru oraz nieco do dekoracjiszczypta soli* Jeśli nie uda Wam się kupić mąki ryżowej, możecie zemleć surowy ryż blenderem - wyjdzie na to samo:)WYKONANIE:Żółtka oddziel od białek. Umieść żółtka w misce i lekko ubij, po czym połącz z twarogiem oraz kremowym serkiem. Następnie utrzyj wszystko na gładką masę. Dodaj do niej oba rodzaje przesianej mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Zetrzyj drobno skórkę z pomarańczy i wyciśnij z owocu 3 łyżki soku. Wmieszaj składniki do masy. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cały czas ubijając. Ubite na sztywno białka dodaj do masy, delikatnie mieszając. Małą formę - ja użyłam formy o wymiarach 27x23 cm - wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż w niej ciasto. Wierzch posmaruj lekko roztopionym masłem i posyp łyżką cukru pudru. Ciasto piecz przez 55 minut w 180 °C, aż będzie rumiane i dopieczone w środku. Ostudzony placek posyp cukrem pudrem.
Za 55 minut będę już konsumowany;)Patrz poniżej:)

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .