Wykonanie
Dziś kolejny, po indyjskim cieście, wypiek z
serii „podróże po świecie”:) Ten placek stanowi wariację sernika, uwielbianego przez większość Amerykanów. To właśnie z USA przywędrowały do Europy pierwsze serniki, zwyczaj ich przygotowania sprowadzili pierwsi osadnicy z Danii i Niemiec. W Stanach Zjednoczonych serniki cieszą się niezwykłą popularnością, wystarczy wspomnieć o słynnym serniku nowojorskim,
jada się je tam praktycznie o każdej
porze dnia. A ciasto, na które przepis znajdziecie poniżej, może i nie wygląda okazale - jest dość niskie, ale gwarantuję Wam, że pozory
mylą - smak zwala z nóg! Do tego jest niezwykle puszyste, niczym ptasie mleczko i pachnie cudownie
pomarańczą. Idealne na Boże Narodzenie.

SKŁADNIKI:3 duże
jajka225 g
twarogu naturalnego (typu President, ja użyłam
twarożek „Mój ulubiony”)350 g kremowego,
tłustego serka (ja użyłam
twaróg śmietankowy President)50 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia25 g
mąki ryżowej *1
pomarańcza100 g
cukru25 g
masła - roztopić1 łyżka
cukru pudru oraz nieco do dekoracjiszczypta
soli* Jeśli nie uda Wam się kupić
mąki ryżowej, możecie zemleć surowy
ryż blenderem - wyjdzie na to samo:)WYKONANIE:
Żółtka oddziel od
białek. Umieść
żółtka w misce i lekko ubij, po czym połącz z
twarogiem oraz kremowym
serkiem. Następnie utrzyj wszystko na gładką masę. Dodaj do niej oba rodzaje przesianej
mąki połączone z
proszkiem do pieczenia. Zetrzyj drobno skórkę z
pomarańczy i wyciśnij z
owocu 3 łyżki soku. Wmieszaj składniki do masy.
Białka ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodając stopniowo
cukier i cały czas ubijając. Ubite na sztywno
białka dodaj do masy, delikatnie mieszając. Małą formę - ja użyłam formy o wymiarach 27x23 cm - wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż w niej ciasto. Wierzch posmaruj lekko roztopionym
masłem i posyp łyżką
cukru pudru. Ciasto piecz przez 55 minut w 180 °C, aż będzie rumiane i dopieczone w środku. Ostudzony placek posyp
cukrem pudrem.

Za 55 minut
będę już konsumowany;)Patrz poniżej:)



Smacznego!Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .