Wykonanie
Coś dla prawdziwych, nie tyle łasuchów, ale maniaków
czekolady :)
Kakao i
czekolada w cieście,
kakao w
czekoladowym syropie wpływającym do czekoladowej czeluści ciasta, a na jego wierzchu - pani
czekolada. Jeszcze tylko trochę
mąki, parę
jajek i nieco
masła - i ciasto gotowe! Przepis zaczerpnięty od Nigelli Lawson.SKŁADNIKI:Ciasto:200 g
mąki pszennej275 g
cukru1/2 łyżeczki
sody1/2 szklanki
kakao175 g
masła w temperaturze pokojowej80 ml kwaśnej
śmietany1-2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2
jajkaokoło 1 szklanki wrzącej
wody175 g
groszków czekoladowychCzekoladowy syrop:125 ml
wody100 g
cukru1 łyżeczka
kakaoDo dekoracji: wiórki
czekoladoweWYKONANIE:Składniki na ciasto połączyć, dodając stopniowo płynne składniki do suchych i ucierając wszystko za pomocą robota kuchennego. Aby masa była bardziej wilgotna, wlać pod koniec ucierania szklankę wrzącej
wody i nadal ucierać. Na koniec dodać 175 g
groszków czekoladowych i wymieszać masę łyżką, już nie miksować. Ciasto przelać do keksówki (na 1 kg ciasta) wyłożonej folią albo papierem (najlepiej, aby wystawał on poza krawędzie keksówki, tak aby
syrop, którym poleje się później ciasto mógł swobodnie ściekać i nie ubrudził formy). Piec w temp. 170 stopni około godziny. Ciasto ma być ciemne, wyrośnięte i popękane na górze. Gdy ciasto nieco ostygnie, nakłuć go z góry szpikulcem lub suchym
makaronem spaghetti, aby
syrop mógł wsiąknąć do środka ciasta.
Czekoladowy syrop: wlać i wsypać do rondelka wszystkie składniki na
syrop, zamieszać i dopiero wówczas postawić rondelek na ogniu. Mieszaninę
wody,
cukru i
kakao doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut, aby
syrop nieco odparował i zgęstniał. Gdy nieco przestygnie, polać nim ciasto, starając się, aby część
syropu wsiąknęła też do środka ciasta. Na koniec posypać wypiek wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!