Wykonanie
Muffinki łączą w sobie
słodycz ciasta z kwaskowym posmakiem zanurzonych we wnętrzu
malin. A do tego ta chrupiąca kruszonka, mniam...
SKŁADNIKI (na 12-13 sztuk):175 g
mąki50 g
cukru50 g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka mielonego
cynamonu115 g roztopionego
masła1
jajko120 ml
mleka150 g świeżych
malinskórka starta z jednej
cytrynyKruszonka:25 g drobno posiekanych
orzechów włoskich50 g
cukru trzcinowego20 g
mąki1 łyżeczka mielonego
cynamonu40 g roztopionego
masłaWYKONANIE:Przesiej do miski
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Dodaj
cukier - zwykły i trzcinowy - oraz
sól. Wszystko wymieszaj. Następnie do suchych składników dodaj roztopione i nieco ostudzone
masło,
jajko oraz
mleko i połącz wszystko za pomocą miksera - niezbyt długo, tylko do momentu, aż składniki się wymieszają. Na koniec dodaj
maliny i
skórkę z cytryny - wymieszaj wszystko ostrożnie łyżką. Przełóż ciasto do formy na muffinki - papierowych papilotek lub silikonowych foremek (najlepiej do 3/4 ich wysokości).Przygotuj kruszonkę: połącz ze sobą
orzechy,
cukier trzcinowy,
mąkę i
cynamon. Na koniec dodaj roztopione
masło i wymieszaj, aż się wszystko połączy. Przełóż kruszonkę na wierzch każdego muffinka. Piecz je w 180 °C około 25 minut, aż zbrązowieją.
Muffinki przygotowane na wizytę w piekarniku:)
Smacznego:)Przepis pochodzi z książki The complete book of Baking autorstwa Carole Clements.