ßßß
SKŁADNIKI (na 12-13 sztuk):175 g mąki50 g cukru50 g cukru trzcinowego2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżeczka mielonego cynamonu115 g roztopionego masła1 jajko120 ml mleka150 g świeżych malinskórka starta z jednej cytrynyKruszonka:25 g drobno posiekanych orzechów włoskich50 g cukru trzcinowego20 g mąki1 łyżeczka mielonego cynamonu40 g roztopionego masłaWYKONANIE:Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj cukier - zwykły i trzcinowy - oraz sól. Wszystko wymieszaj. Następnie do suchych składników dodaj roztopione i nieco ostudzone masło, jajko oraz mleko i połącz wszystko za pomocą miksera - niezbyt długo, tylko do momentu, aż składniki się wymieszają. Na koniec dodaj maliny i skórkę z cytryny - wymieszaj wszystko ostrożnie łyżką. Przełóż ciasto do formy na muffinki - papierowych papilotek lub silikonowych foremek (najlepiej do 3/4 ich wysokości).Przygotuj kruszonkę: połącz ze sobą orzechy, cukier trzcinowy, mąkę i cynamon. Na koniec dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż się wszystko połączy. Przełóż kruszonkę na wierzch każdego muffinka. Piecz je w 180 °C około 25 minut, aż zbrązowieją.
Muffinki przygotowane na wizytę w piekarniku:)
Smacznego:)Przepis pochodzi z książki The complete book of Baking autorstwa Carole Clements.