Wykonanie
Ciasteczka iście bożonarodzeniowe w smaku, ale kto zabroni ich konsumpcji w letnie popołudnie?:) Wyjątkowo korzenne, kruche
herbatniki skuszą każdego swoim zachwycającym aromatem
cytryny i
sherry. Są tak pyszne, że jest mało prawdopodobne, aby długo poleżały na talerzu.
Ciasteczka oryginalnie pochodzą z Hiszpanii, podaje się je
między innymi w przytulnej kawiarni Muzeum Sztuk Pięknych w Sewilli.
SKŁADNIKI (na około 30 sztuk):1
jajkoszczypta
soli75 g
cukru trzcinowego1 łyżka
kakao1
cytryna100 g
masła220 g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżka średniosłodkiego
sherryWYKONANIE:Oddziel
białko od
żółtka i ubij
białko ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodaj do niej wymieszany
cukier z
kakao. Zetrzyj drobno
skórkę z cytryny. Ubij
masło na miękki puch. Przesiej do niego
mąkę z proszkiem i
przyprawami, po czym wymieszaj na miękkie ciasto z masą z
białka,
skórką z cytryny,
żółtkiem i
sherry. Zagnieć całość na gładkie ciasto, a
potem rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Następnie wytnij z ciasta krążki foremką o średnicy 5 cm. Ułóż krążki na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piecz 20-25 minut w temperaturze 170 °C. Zimne
ciasteczka można posypać
cukrem pudrem.
Ciasteczka wylądują zaraz w piekarniku:)
Smacznego!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.