Wykonanie
Moje wspomnienie lat licealnych- amerykanki. Ciasto pomiędzy
biszkoptowym a piaskowym. Mój przepis bez
amoniaku bardzo podobny w smaku do oryginału. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.Składniki na ok. 14 sztuk (średniej wielkości):120 g
masła120 g
cukru pudru2
jajkaskórka otarta z jednej
cytryny20 ml
alkoholu (np.
wódka,
koniak,
whisky)350 g
mąki1 opakowanie
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno
jajka i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy skórkę otartą z
cytryny i
alkohol. Dodajemy stopniowo
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia na przemian z łyżkami
mleka. Ubijamy aż powstanie gładkie ciasto.Blaszkę wykładamy papierem doi pieczenia. Nakładamy ciasto łyżką zachowując odstępy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.Po wystudzeniu polewamy płaską (dolną) część
ciastkalukrem:150 g
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynySkładniki lukru łączymy ze sobą na gładką masę.

Smacznego!!inspiracja