Wykonanie
zdrowe i pożywne
ciasteczka dla każdego
Ciasteczka, bułeczki, zwał jak zwał. Kształtem i struktur ą bardziej
ciasteczka, ale mi służyły dziś jako samodzielne śniadanie. Bez dodatku
cukru, ale dzięki
daktylom idealnie lekko słodkie. Mokre, pożywne nie potrzebują w zasadzie dodatków. Super smakują również z
dżemem, kremem
orzechowym i
kokosowym.Zainspirowałam się przepisem z książki "Naturalna kuchnia wegetariańska".

Składniki:2
jabłka1,5 szklanki
płatków owsianych (ok. 150-170g, zmielonych na m ą kę)0,5 szklanki
wody2 łyżki
oleju nierafinowanegook. 70g
orzechów drobno zmielonych (u mnie laskowe,
migdały i pekana)6
daktyli1/4 szklanki
żurawiny (ok. 15sztuk)2 łyżki błonnik a j
abłkowego (możn a pominąć)

'Wykonanie:
Płatki owsiane mielimy na m ą kę. Wsypujemy do miski.
Orzechy mielimy na drobno (u mnie na m ą kę, można grubiej lub po prostu poszatkować). Wsypujemy do
płatków r azem z błonnikiem .
Jabłka trzemy na tarce lub blendujemy, dodajemy do reszty.
Daktyle i
żurawinę szatkujemy i dodajemy do całości. Wlewamy
olej, pół szklanki
wody, w razie potrzeby nieco więcej. Mieszamy całość. Odkładamy na chwilkę.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formujemy z masy placuszki na blaszce, ok. 1cm. Pieczemy ok. 20minut. Najlepiej smakują lekko przestudzone.Smacznego:)