Wykonanie
Te domowe b atoniki s ą genialn ą alternatyw ą dla tych dostępnych w sklepie, przepełnionych
cukrem, tanim niezdrowym tłuszczem i mas ą innych świństw, o których wolelibyśmy nawet nie wiedzieć. W tych własnoręcznie przygotowanych mamy całkowita pewność co się w środku znajduje, a skład ich możemy dowolnie modyfikować, dodając inne ziarna,
orzechy czy
owoce. Przygotowanie jest super łatwe i nie wymaga ani dużo czasu, wysiłku czy umiejętności. Idealnie nadają się dla osób na diecie, ale również służyć mog ą za śniadanie w towarzystwie np. kak ao lub
jogurtu, nadaj ą się również na lunch do pracy or az jako zaspokajacz potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, czy po prostu jako zdrowa przek ą ska w ciągu dnia.

Składniki1,5 szklanki
płatków owsianych górskich0,5 szklanki
otrębów żytnichgarść
suszonej żurawinygarść
słonecznikagarść
ryżu dmuchanegogarść
orzechów arachidowychkilka
suszonych moreli5 łyżek
miodu /
syropu z agawy1
jajko3
białka jajopcjonalnie inne orzechy/ziarna/owoce lub
gorzka czekolada
Wykonanie:
Morele i większe kawałki
żurawiny kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy płynny
miód lub
syrop z agawy / klonowy. Wbijamy całe
jajko i 3
białk a . Jeśli masa będzie zbyt sypka dodać można jeszcze
białko, lub więcej
syropu, ewentualnie nieco
mleka. Całość mieszamy i wykładamy na blachę. Ja użyłam tortownicy, bo akurat idealnie pomieściła t ą ilość masy, która wyszła z podanych proporcji.Pieczemy w piekarniku 160 stopni ok. 17 minut. Pilnujemy jednak aby się zbytnio nie zrumieniły, lub jeśli będ ą zbyt blade, podkręcamy pod koniec nieco temperaturę.Po lekkim przestygnięciu kroimy na porcje i zajadamy :)Smacznego ;)