Wykonanie
dziecinnie łatwa, szybka, lekka i orzeźwiająca.Zgodnie z nazwą bloga czas na przepis, dzięki któremu cieszy się micha.Zupa z
zielonego groszku jest to jedna z najszybszych, o ile nie najszybsza zupa, jaką kiedykolwiek robiłam. W dodatku jest pyszna i niezwykle lekka. Wykonanie jej zajmuje minimum czasu, wysiłku i pieniędzy. Smak jej za to jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Najlepiej smakuje mi z domowymi grzankami smażonymi na patelni i świeżym
koperkiem. Można zrobić także wersję fit tej zupki, dla osób szczególnie dbających o linię, której smak z pewnością nie jest gorszy od jej pełnej wersji. Wystarczy zrezygnować ze
śmietany i masełka, a grzanki podrumienić na
oliwie lub w piekarniku.

Składniki:Zupa1 opakowanie mrożonego,
zielonego groszku1 litr
bulionu warzywnego1 duża
cebula lub 2 małe2 łyżki
śmietany 18%pęczek świeżego
koperkusól i
pieprzoliwa z oliwek lub
olej rzepakowyłyżka
masłaGrzanki
bagietka pszenna
oliwa z oliwek lub
olej rzepakowyprzyprawy, tj.
czosnek lub/i
zioła (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Cebulkę podsmażamy w głębokiej patelni na zimnej
oliwie z dodatkiem
masła. Gdy już się zeszkli, wsypujemy mrożony
groszek, i chwilkę podduszamy pod przykryciem. Następnie zalewamy dwoma chochlami ciepłego
bulionu, po czym przelewamy całość do garnka, wraz z pozostałym
bulionem. Dodajemy
pieprz i gotujemy parę minut dopóki
groszek będzie miękki. Ściągamy zupę z ognia i całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej zupy bez większych kawałków. Dodajemy
śmietanę, około 2-3 łyżki, można jednak dodać więcej, bądź też nie dodać jej wcale, w zależności od upodobań. (
Śmietankę przed dodaniem rozrabiamy np. w szklance dodając zupę do
śmietany, nie odwrotnie, aby
śmietana się nie zważyła). Na końcu dodajemy posiekany świeży
koperek, solimy zupę i ewentualnie
pieprzymy raz jeszcze do smaku. Podajemy mocno ciepłą, z domowymi grzankami z patelni.Grzanki
Bagietkę lub zwykłą pszenną bułkę/chleb (mogą być czerstwawe) kroimy na kromeczki a następnie w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym
oleju aż do chrupkości
pieczywa.Opcjonalnie kromeczki przed pokrojeniem smarujemy ząbkiem
czosnku,
masłem z
przyprawami bądź posypujemy
przyprawami na patelni.