Wykonanie

Gdy Gości na obiedzie ma być wielu, dobrze jest zorganizować sprawę tak, by po ich przybyciu nie spędzić reszty popołudnia w kuchni. Danie przygotowane wcześniej, które nie potrzebuje opieki gospodarza w ostatniej fazie przyrządzania i tuż przed podaniem, nadaje się na taką okazję wspaniale. Nie tylko strona praktyczna zagadnienia o tym decyduje,
schab ma także szanse zaspokoić gust większości Przybyłych a jeśli jest podany w
sosie pieczarkowym, istnieje nadzieja, że spodoba się Wszystkim. Z wegetarianami może być pewien kłopot, lecz nie należy się zrażać. Znam przypadki "cudownych nawróceń".Składniki:12 plastrów
schabu bez kości500 g
pieczarek1 szklanka dobrego białego
wytrawnego wina2
cebule2 łyżki
pszennej mąki500 ml
bulionu1 łyżka
sosu sojowegoolej do smażenia, 2 duże garści
pszennej mąki do panierowania,
sólSkładniki marynaty:sok z połowy
pomarańczy2 łyżki
octu z
białego wina5 łyżek
oliwySkładniki marynaty wymieszać. Natrzeć marynatą każdy plaster
mięsa z obu stron, poukładać plastry jeden na drugim, przykryć i wstawić do lodówki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki pokroić w grube plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju, zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki i od razu je posolić. Gdy
pieczarki "puszczą sok" dodać 2 łyżki
mąki i wymieszać. Wlać
bulion,
wino,
sos sojowy i ponownie wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić do smaku
solą.

Zagotować i przełożyć sos do dużego żaroodpornego naczynia.
Mięso wyjąć z lodówki, osuszyć każdy plaster papierowym ręcznikiem, posolić, wypanierować w
mące i zrumienić na rozgrzanym
oleju z obu stron.

Ułożyć
mięso w sosie, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Dusić przez 30 minut.

Gdy jest gotowe, przełożyć na półmisek lub podać w naczyniu, w którym się dusiło. Wybór zależy od stopnia wykwintności przyjęcia.