ßßß Cookit - przepis na Pasta z Jajek. Wiedeń 1902

Pasta z Jajek. Wiedeń 1902

nazwa

Wykonanie

Nie wiem kto i kiedy wymyślił pastę kanapkową zrobioną z jajek na twardo. Wiem, kto dzięki niej zarobił dużo pieniędzy. Polski imigrant, Franciszek Trześniewski, otworzył w Wiedniu w 1902 roku bar z kanapkami, wśród których te z pastą jajeczną cieszyły się podobno największym powodzeniem. Czasem trafiam na twierdzenie, że pasta jajeczna to rzecz typowo polska. Wątpię. Moim zdaniem jest to wynalazek z gruntu wiedeński, bo to właśnie w Wiedniu zwrócono na niego swą konsumencką uwagę. Pan Trześniewski nie jest także autorem zjawiska określanego jako "fast food". Tak zwane "bistra", czyli bary szybkiej obsługi powstały w Europie znacznie wcześniej niż kanapkowa firma naszego rodaka. Samo danie składające się z pieczywa i dodatków wymyślił pewien lord, niejaki Sandwich po to, by w czasie uprawiania karcianego hazardu móc się posilać bez użycia sztućców.
Franciszek Trześniewski osiągnął wielki sukces a jego dzieło jest kontynuowane od ponad stu lat. Tajemnica zawiera się w doskonałej jakości produktów, używanych do produkcji kanapek, co w połączeniu ze znakomitymi recepturami na różnorodne pasty daje niesłabnące powodzenie kanapkowej oferty. Z zasady nie przesadza się w niej z ilością majonezu i unika wyszukanych dekoracji. Słusznie, śmiesznym i zbędnym wydaje się budowanie z jedzenia kiczowatych form, szczególnie, gdy ich celem i przeznaczeniem ma być rychłe przejście przez przewód pokarmowy człowieka.
Moja pasta jajeczna to tylko skromna wariacja na temat tej wiedeńskiej. Jedno jest pewne: mało w niej majonezu i świetnie smakuje.
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki musztardy
1 pęczek zielonej cebulki
sól i pieprz
Jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Jajka obiera się łatwiej, jeśli wcześniej do wody, w której się gotują doda się łyżkę soli kuchennej.
Żółtka przełożyć do miski, dodać majonez, śmietanę i musztardę i rozetrzeć wszystko drewnianą łyżką na jednolitą masę.
Białka posiekać nożem bardzo drobno i dodać do masy żółtkowej.
Zieloną cebulkę również drobno posiekać, dodać do pozostałych składników, wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Na tym przepis się kończy, pasta jest gotowa.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/01/pasta-z-jajek-wieden-1902.html