Wykonanie
Nie wiem kto i kiedy wymyślił pastę kanapkową zrobioną z
jajek na twardo. Wiem, kto dzięki niej zarobił dużo pieniędzy. Polski imigrant, Franciszek Trześniewski, otworzył w Wiedniu w 1902 roku bar z kanapkami, wśród których te z
pastą jajeczną cieszyły się podobno największym powodzeniem. Czasem trafiam na twierdzenie, że
pasta jajeczna to rzecz typowo polska. Wątpię. Moim zdaniem jest to wynalazek z gruntu wiedeński, bo to właśnie w Wiedniu zwrócono na niego swą konsumencką uwagę. Pan Trześniewski nie jest także autorem zjawiska określanego jako "fast food". Tak zwane "bistra", czyli bary szybkiej obsługi powstały w Europie znacznie wcześniej niż kanapkowa firma naszego rodaka. Samo danie składające się z
pieczywa i dodatków wymyślił pewien lord,
niejaki Sandwich po to, by w czasie uprawiania karcianego hazardu móc się posilać bez użycia sztućców.Franciszek Trześniewski osiągnął wielki sukces a jego dzieło jest kontynuowane od ponad stu lat. Tajemnica zawiera się w doskonałej jakości produktów, używanych do produkcji kanapek, co w połączeniu ze znakomitymi recepturami na różnorodne pasty
daje niesłabnące powodzenie kanapkowej oferty. Z zasady nie przesadza się w niej z ilością
majonezu i unika wyszukanych dekoracji. Słusznie, śmiesznym i zbędnym wydaje się budowanie z jedzenia kiczowatych form, szczególnie, gdy ich celem i przeznaczeniem ma być rychłe przejście przez przewód pokarmowy człowieka.Moja
pasta jajeczna to tylko skromna wariacja na temat tej wiedeńskiej. Jedno jest pewne: mało w niej
majonezu i świetnie smakuje.Składniki:8
jajek ugotowanych na twardo2 łyżki
majonezu2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
musztardy1 pęczek
zielonej cebulkisól i
pieprzJajka obrać, oddzielić
żółtka od
białek.
Jajka obiera się łatwiej, jeśli wcześniej do
wody, w której się gotują
doda się łyżkę
soli kuchennej.
Żółtka przełożyć do miski, dodać
majonez,
śmietanę i
musztardę i rozetrzeć wszystko drewnianą łyżką na jednolitą masę.
Białka posiekać nożem bardzo drobno i dodać do masy
żółtkowej.
Zieloną cebulkę również drobno posiekać, dodać do pozostałych składników, wszystko wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem.
Na tym przepis się kończy, pasta jest gotowa.