ßßß Cookit - przepis na Ryż z Jabłkami czyli Tort z Czekoladą

Ryż z Jabłkami czyli Tort z Czekoladą

nazwa

Wykonanie

Zewsząd atakują mnie intrygujące teorie. Zadaję więc pytania ale najczęściej nie otrzymuję odpowiedzi. Wniosek: moje zainteresowanie autorom śmiałych twierdzeń sprawia pewien kłopot.
Spotkałam się niejednokrotnie z tezą o dietetycznym charakterze kaszy gryczanej. Kaloryczność tego produktu jest po ugotowaniu nieco wyższa od kaloryczności ziemniaków. Ziemniaków z masłem. Domyślam się zatem, że "dietetyczność" nie ma tu odniesienia do dbałości o sylwetkę. Chodzi zapewne o innego rodzaju dietę, być może taką, która uwalnia od problemów trawiennych. Temat kaszy jest ostatnio na tyle popularny, że czuję się zaniepokojona. Wygląda bowiem na to, że kłopoty gastryczne dręczą bardzo wielu z nas. Skoro tak, to problem będzie narastał, bo kasza, o której wspomniałam wcale lekkostrawna nie jest, w każdym razie nie wyprzedza pod tym względem ziemniaków.
Ponieważ sensowna krytyka powinna być konstruktywna, zaproponuję ryż. Jak on działa na przewód pokarmowy, wiadomo. Ile ma kalorii? Tyle samo, co kasza i ziemniaki. Skoro sprawa tak się po dedukcji przedstawia, że w "dietetyczności" nie zawsze o niską kaloryczność idzie, proponuję dietetyczny deser. Dietetyczny "inaczej".
Składniki:
250 g ryżu arborio
0,6 l mleka
2 łyżki masła
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 duże jabłko
4 jajka
2 białka (np. pozostałe z innych przepisów, zamrożone a teraz rozmrożone)
8 łyżek cukru
2 łyżki cukru grubokrystalicznego
tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
W garnku z grubym dnem roztopić i rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić ryż. Smażyć mieszając. Gdy stanie się szklisty, wlać mleko. Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować aż wchłonie całe mleko.
Odstawić do przestudzenia (pod przykryciem). Do dalszego przygotowania nie musi być zimny, wystarczy, że nie będzie gorący.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając 1 łyżkę masła:
Woda w garnku, na którym położony jest rondelek z czekoladą musi być gorąca ale nie powinna wrzeć.
Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w możliwie jak najcieńsze plastry, przykryć ściereczką, aby nie ściemniały:
Żółtka jaj oddzielić od białek . Włożyć żółtka do miski robota kuchennego, dodać 4 łyżki cukru i całość ubić na puszystą białą masę. Dodać porcjami roztopioną czekoladę, ubijając.
Na tym etapie winna jestem wyjaśnienie: w oryginale proces ubijania żółtek i dodawania czekolady przeprowadza się na parze lub w kąpieli wodnej. W innym przypadku masa zaczyna twardnieć wraz z dodawaniem czekolady, bo czekolada stygnie, utwardzając się. Ponieważ takie ubijanie i mieszanie jest dość kłopotliwe, ja wykonałam te czynności poza kąpielą wodną, nie przejmując się, że masa żółtkowo-czekoladowa stała się twarda i nieplastyczna. To się musiało stać a w tym akurat przepisie nie jest to wada techniczna. W takiej sytuacji dalej należy postąpić tak:
Masę żółtkowo-czekoladową przełożyć do większej metalowej miski. Miskę umieścić na garnku z gorącą wodą (palnik ma być włączony, woda gorąca, ale nie wrząca). Mieszać łyżką. Wraz z ogrzewaniem się masy stanie się ona coraz bardziej miękka. Gdy zmięknie, dodać do niej ryż, wymieszać.
Ubić pianę z 4 białek i dodać ją do miski z resztą składników. Wszystko razem wymieszać (dopiero teraz należy zdjąć miskę z garnka z wodą). Przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć jabłka i posypać je 1 łyżką grubokrystalicznego cukru.
Dwa białka ubić z 4 łyżkami cukru na białą, "tęgą" masę. Wyłożyć ją na jabłka i posypać 1 łyżką grubokrystalicznego cukru.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyglądać będzie tak:
Odczekać aż przestygnie i wyjąć deser z tortownicy.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/12/ryz-z-jabkami-czyli-tort-z-czekolada.html