ßßß Cookit - przepis na Omlet z Dżemem. Mało Cukru a Słodyczy dużo

Omlet z Dżemem. Mało Cukru a Słodyczy dużo

nazwa

Wykonanie

Najciekawsze prywatne wydarzenia kulinarne to takie, w wyniku których z banalnych składników powstają rzeczy godne uroczystego podwieczorku u ambasadora. Widać wtedy, na czym tak naprawdę polega istota gotowania. Im bardziej pospolite i zwyczajne są wyjściowe produkty, tym wyraźniej ukazuje się magiczna istota przemian, jakim są poddawane. Wiadomo, nie chodzi tu o żadną magię, lecz o chemię i fizykę. Te działy nauki zawsze mnie fascynowały, jako części tak zwanej "wiedzy ogólnej" i to jest z pewnością przyczyna przedstawionego przeze mnie punktu widzenia .
Poniższy przepis pochodzi z książki wydanej sto lat temu i zapewne jest starszy, niż wskazywałaby data tej publikacji. Nie modyfikowałam go wcale, zastąpiłam tylko konfitury dżemem, bo wiem jak. Poza tym, w najbliższym sklepiku konfitur nie było a ja nie lubię zadawać sobie zbędnej fatygi.
Proszę, by Czytelnik nie posądził mnie o ekstrawagancję. Nazwa "omlet" nie jest tutaj nadużyciem. Tak właśnie nazwała ten deser w oryginale Autorka Bardzo Starej Książki . To trafne określenie, bo końcowy efekt ma zdecydowanie smak omletu a nie biszkoptu, jak można by przypuszczać.
Składniki:
8 jajek
4 "kopiate" łyżki cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 g ulubionego dżemu (u mnie- malinowy, bo tylko taki był w pobliskim sklepie)
trochę gruboziarnistego cukru do dekoracji
tłuszcz do wysmarowania formy
ilości dotyczą przepisu dla dużej blachy do pieczenia.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Nadmiar mąki wytrząsnąć z blachy i wyrzucić.
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem.
Żółtka ubić z cukrem na pulchną, "tęgą" masę. Dosypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy żółtkowej i wymieszać starannie łyżką.
Całość przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Ja użyłam blachy, która ma "rozpinany" rant, jak tortownica. Jeśli w kuchni takiej prostokątnej blachy brak, można oczywiście wykorzystać zwykłą. Nie trzeba używać papieru do pieczenia, bo omlet nie będzie się przyklejał do ścianek i dna.
W czasie, gdy omlet się piecze, przełożyć dżem do rondelka i lekko podgrzać, by stał się półpłynny.
Po 30 minutach pieczenia wyjąć blachę z omletem z piekarnika
i od razu wyjąć omlet na rozłożoną ścierkę, układając go spodem do góry:
Rozsmarować na omlecie ciepły dżem:
i zrolować całość, unosząc stopniowo, krok po kroku, pomagając sobie ścierką. Powstanie taki "pakunek":
Omlet zawinięty w ścierkę odstawić do przestygnięcia.
Rozpakować go, posypać gruboziarnistym cukrem i pokroić.
Można do niego podać dowolny deserowy sos, choć nie jest to konieczne. Sam w sobie, bez sosu, też jest bardzo smaczny.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/12/omlet-z-dzemem-mao-cukru-sodyczy-duzo.html