Wykonanie
Płatki owsiane zawierają wiele żywieniowych skarbów: potas, wapń, magnez; są zasobne w błonnik,
białko (niepełnowartościowe ale nie bezwartościowe) i
tłuszcz roślinny.Obok swej popularności w sensie spożywczym, owies stał się modny jako źródło surowców dla kosmetyki. Odkryto bowiem bogactwo występującej w nim "witaminy młodości" (chodzi tu o witaminę E). Tymczasem zarówno ją jak i niezwykle cenne fruktany (probiotyki zapewniające niezbędną dla zdrowia równowagę mikrobiologiczną jelit), znaleźć można przede wszystkim w łusce owsa i po jej mechanicznym przetworzeniu (np. zmiażdżeniu przy dostępie powietrza) unieczynniają się szybko i bezpowrotnie.Z dobrodziejstw owsa- wyjątkowych gdy porówna się go do innych zbóż- korzystać zatem w pełni mogą tylko konie (lub też może inne zwierzęta roślinożerne, które owies jedzą). Końskie potrzeby żywieniowe jak chodzi o
białko, zostają dzięki owsu zaspokojone. Ponieważ koń spożywa ziarna owsa w całości lub też wkrótce po ich zgnieceniu, witamina E i fruktany dostarczane są jego organizmowi w formie czynnej. Samo zdrowie!
Płatki owsiane przeznaczone dla ludzi są smaczne, można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest przerobienie ich na
ciasteczka. Energia, jakiej te
ciastka dostarczą nie weźmie się z żadnych nadprzyrodzonych mocy zboża, lecz z dużej ilości prostych i złożonych węglowodanów, czyli z
cukru. Nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie, bo
ciastka owsiane są bardzo smaczne. Nie istnieje też obawa, że te
ciastka kogokolwiek utuczą. O ile oczywiście ten ktoś na co dzień uprawia
sport.Składniki:5
jajek4
żółtka2 łyżki
mleka300 g
mąki pszennej tortowej200 g
płatków owsianych1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g drobnego
cukru2 łyżki mocnego
alkoholuaromat pomarańczowyduża garść
rodzynekPrzyda się forma do pieczenia
bagietek:

Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni z termoobiegiem.Cztery
jajka i cztery
żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Dodawać do niej porcjami
płatki owsiane zmieszane z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijać. Dodać
alkohol i aromat. Na końcu dodać
rodzynki, wymieszać. Powstanie dość płynna masa.Masę przełożyć łyżką do formy do pieczenia
bagietek, wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką (
mąki w foremce nie może być zbyt dużo- tylko tyle ile
zdoła przykleić się do powierzchni).Wierzch ciasta posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem (delikatnie, bo ciasto jest rzadkie).Włożyć do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie formę z
ciastem wyjąć i razem z zawartością wystudzić.

W trakcie stygnięcia ciasto opadnie, bo jest na wpół surowe. To nie wada, tak właśnie powinno się stać.Po wystudzeniu wyjąć ciasto ostrożnie z formy i pokroić (z wyczuciem, by się nie rozpadło; nóż musi być ostry) każdy kawałek na kromeczki o grubości 2 cm. Kromeczki poukładać na półce piekarnika wyłożonej papierem i piec w temp. 160 stopni (z termoobiegiem) przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Formę do
bagietek można zastąpić trzema formami do makowca (o ile trzy mieszczą się w piekarniku). Można też nie używać formy, układając surowe ciasto łyżką na papierze, pamiętając o odstępach.

W takim przypadku
ciasteczka pieczemy tylko raz- w temp. 175 stopni z termoobiegiem, przez około 25 minut. Ten ostatni sposób zabiera najwięcej czasu, ze względu na dużą ilość sztuk do upieczenia partiami. Lepiej wtedy użyć połowy ilości składników.

Niestety nie wszyscy mogą urozmaicać swoje posiłki produktami z owsa. Czasami- dotyczy to ludzi jak również niektórych koni- owsa w diecie należy unikać; w przypadku nadwrażliwości na pewne składniki w nim zawarte, wywołuje objawy alergii i tym samym szkodzi.