Wykonanie
Połączenie
czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser.Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :)
Biszkopt:12 jaj2 szklanki
cukru1 szklanka
mąki2 łyżki
kakaoMasa śmietankowa:500 ml
śmietany kremówki 36%200 ml
śmietany 18%2 łyżki
żelatyny1/2 szklanki
cukru pudruPolewa:1 kostka
masła1 szklanka
cukru4 łyżki
mleka2 łyżki
kakaoWykonanie:
Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach miksera, dodaję po jednym
żółtku i po trosze
cukru.
Mąkę przesiewam z
kakao i delikatnie łącze z masą jajeczną. dwie jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa
biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w
sumie - cztery blaty i odstawiam.
Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję
cukier i miksuję do rozpuszczenia się
cukru.
Żelatynę zalewam, czekam aż spęcznieje, podgrzewam w kąpieli
wodnej i łączę ze
śmietaną 18%, szybko przelewam do ubitej kremówki, wymieszam i smaruję blaty
biszkoptowe, składam i odstawiam do lodówki.Składniki polewy podgrzewam w rondelku, aż ładnie się połącza, studzę i smaruję wierzch ciasta. Ponownie schładzam.