ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec czekoladowo-śmietankowy

Przekładaniec czekoladowo-śmietankowy

nazwa

Wykonanie

Połączenie czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser.
Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :)
Biszkopt:
12 jaj
2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
Masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
200 ml śmietany 18%
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
Polewa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
4 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach miksera, dodaję po jednym żółtku i po trosze cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łącze z masą jajeczną. dwie jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalewam, czekam aż spęcznieje, podgrzewam w kąpieli wodnej i łączę ze śmietaną 18%, szybko przelewam do ubitej kremówki, wymieszam i smaruję blaty biszkoptowe, składam i odstawiam do lodówki.
Składniki polewy podgrzewam w rondelku, aż ładnie się połącza, studzę i smaruję wierzch ciasta. Ponownie schładzam.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/03/przekadaniec-czekoladowo-smietankowy.html