ßßß Cookit - przepis na Domowe batoniki musli

Domowe batoniki musli

nazwa

Wykonanie

Otwieram dziś szufladę, a tam pootwierane torebki z niewykorzystanymi bakaliami. I tak sobie myślę, co by tu z tym zrobić:) Wyrzucić, nie wyrzucę, takie resztki, że ciasta z tego nie będzie i nagle olśniło mnie. Przypomniałam sobie że w programie pt: "wiem co jem i co kupuję" P. Kasia pokazała jak zrobić domowe batoniki musli. Może nie całkiem zapamiętałam przepis, ale co miałam pod ręką wrzuciłam do miski i zalałam mlekiem skondensowanym. I tak oto batoniki musli zagościły dziś w moim domu. Nie dość, że pracy przy nich nie ma prawie w ogóle to jeszcze i zdrowo i słodko :) Polecam do pochrupania
Składniki:
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka otrębów żytnich
1 szklanka płatów kukurydzianych
1/2 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki pokrojonych śliwek suszonych
1/2 szklanki rodzynek
500 ml mleka skondensowanego
Polewa:
1/2 kostki masła
1 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypuję do miski i mieszam ze sobą. Wlewam mleko skondensowane, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150'C na 50 min. po tym czasie wyjmuję, studzę i polewam polewą czekoladową, którą wcześniej podgrzewam do połączenia się składników.
Moja rada : Zamiast robić polewę można dodać 2 łyżki miodu
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/01/domowe-batoniki-musli.html