Wykonanie
Otwieram dziś szufladę, a tam pootwierane
torebki z niewykorzystanymi
bakaliami. I tak sobie myślę, co by tu z tym zrobić:) Wyrzucić, nie wyrzucę, takie resztki, że ciasta z tego nie będzie i nagle olśniło mnie. Przypomniałam sobie że w programie pt: "wiem co jem i co kupuję" P.
Kasia pokazała jak zrobić domowe batoniki
musli. Może nie całkiem zapamiętałam przepis, ale co miałam pod ręką wrzuciłam do miski i zalałam
mlekiem skondensowanym. I tak oto batoniki
musli zagościły dziś w moim domu. Nie dość, że pracy przy nich nie ma prawie w ogóle to jeszcze i zdrowo i słodko :) Polecam do pochrupania

Składniki:1 szklanka
otrębów pszennych1 szklanka
otrębów żytnich1 szklanka płatów kukurydzianych1/2 szklanki pestek z dyni1/2 szklanki
nasion słonecznika1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich1/2 szklanki ziaren
sezamu1/2 szklanki pokrojonych
śliwek suszonych1/2 szklanki
rodzynek500 ml
mleka skondensowanegoPolewa:1/2 kostki
masła1 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1/4 szklanki
mlekaWykonanie:Wszystkie składniki wsypuję do miski i mieszam ze sobą. Wlewam
mleko skondensowane, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150'C na 50 min. po tym czasie wyjmuję, studzę i polewam
polewą czekoladową, którą wcześniej podgrzewam do połączenia się składników.

Moja rada : Zamiast robić polewę można dodać 2 łyżki
miodu