Wykonanie
Składniki:1 szklanka
płatków owsianych1/2 szklanki
otrębów pszennych4 łyżki
sezamu4 łyżki pestek dyni4 łyżki wiórek
kokosowych5 łyżek
rodzynek sułtańskich4 łyżki
miodu lipowego20 g
masła1/3 szklanki
cukruPrzepis:
Płatki owsiane,
otręby,
sezam,
pestki dyni oraz
wiórki kokosowe podprażamy na patelni do zarumienienia. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i dodajemy
rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. W garnuszku rozgrzewamy
masło i dodajemy do niego
cukier oraz
miód. Wszystko gotujemy przez ok. 5 minut do rozpuszczenia składników. Następnie gotujemy na malutkim ogniu przez kolejne 5 minut. Po ściągnięciu z ognia wlewamy całość do
płatków i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki oraz wierzch masy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyciągnięciu, masę kroimy w prostokąty - batoniki :)