ßßß
Składniki:1 kostka masła1 szklanka cukru3 łyżki kakao1/2 szklanki wody2 szklanki mąki5 jaj1 płaska łyżka proszku do pieczeniaMasa :1/2 litra śmietany kremówki 30%10 łyżek cukru kryształu2 opakowania galaretki cytrynowej1 szklanka wodyWykonanie :Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam na blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 min, do suchego patyczka. Wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na dwie części.Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Dodaję cukier i ponownie mieszam. Kremówkę ubijam na sztywno i po łyżce dolewam tężejącą galaretkę, cały czas ucierając.Na spód ciasta wykładam masę śmietankową, przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam. Schłodzone można polać polewą