Wykonanie
Przez cały dzień nie miałam nawet chwili spokoju. A to z tego powodu, ze na niedzielę każdy chciał coś innego. Moja córka chciała szarlotkę sypaną, mój mąż chciał szarlotkę królewską, a ja miałam ochotę na sernik z
brzoskwiniami . Stanęło na tym, ze dziś zrobimy szarlotkę królewską, a na następny weekend szarlotka sypana i sernik z
brzoskwiniami. A że u mnie
jabłek dostatek, także nie miałam nic przeciw temu, szarlotki i jabłeczniki
mogę teraz robić, aż im wszystkim odechce się jeść. I tak po całym dniu pichcenia obiadu i ciasta,nareszcie mogłam odpocząć przy filiżance
kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:)))

Składniki:
biszkopt z 5 jaj1-1,5 kg
jabłek1 opakowanie
galaretki wiśniowej1 szklanka
cukruMasa:2 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego0,5 litra
mleka1 szklanka
cukru1 kostka
masła lub
margarynyWykonanie:Upiec
biszkopt z 5 jaj, wystudzić.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, zasypać
cukrem i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy będą już usmażone wsypać
galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia
żelatyny. Przestudzić, chłodne
jabłka wyłożyć na
biszkopt.

Na
mleku ugotować budynie, wystudzić.
Masło lub
margarynę utrzeć z
cukrem na puch i dodawać po łyżce zimny
budyń.

Masę wyłożyć na
jabłka z
galaretką i schładzać ok 2 godz w lodówce.

Na wierzch można zrobić
polewę czekoladową lub atak jak w tym przypadku - karmelową.