ßßß
Składniki:biszkopt biały z 6 jajMasa:3 opakowania budyniu śmietankowego3 szklanki mlekaszklanka cukru2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram4 śmietan-fix2 kostki margaryny2 łyżeczki kakao2 opakowania cukru waniliowego20 dag orzechów laskowychsok z 1/2 cytryny
Wykonanie.W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję. Na gotujące wlewam budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny budyń i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania. Wyciskam spiralny pasek zaczynając od środka tortu i kierując się ku jego krawędziom. Następnie od środka odprowadzam ciemne poziome linie tworzące kształt pajęczej siatki. Orzechy miksuję drobno i posypuję nimi boki tortu. Całość schładzam co najmniej 5-6 godz w lodówce.