Wykonanie
Czas płynie nieubłaganie i nadeszły kolejne urodziny mojej córki:) Dopiero maleństwo miało kilka dni, a już ma skończone 13 lat. I kiedy to zleciało? Nie mam pojęcia. Ale wiem jedno; tort musiał być. Nie jest ważne czy masz trzy, trzynaście, czy też trzydzieści trzy lata, ale ważna jest pamięć o Tobie i ten
maleńki symbol miłości-kawałeczek
tortu. Córuś- wszystkiego najlepszego!!!!

Składniki:
biszkopt biały z 6 jajMasa:3 opakowania budyniu
śmietankowego3 szklanki
mlekaszklanka
cukru2
śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram4
śmietan-fix2 kostki
margaryny2 łyżeczki
kakao2 opakowania
cukru waniliowego20 dag
orzechów laskowychsok z 1/2
cytryny
Wykonanie.W tortownicy piekę
biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance
mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe
mleko gotuję. Na gotujące wlewam
budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny.
Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z
cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny
budyń i sok wyciśnięty z połówki
cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę
bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3
bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję
kakao i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania. Wyciskam spiralny pasek zaczynając od środka
tortu i kierując się ku jego krawędziom. Następnie od środka odprowadzam ciemne poziome linie tworzące kształt pajęczej siatki.
Orzechy miksuję drobno i posypuję nimi boki
tortu. Całość schładzam co najmniej 5-6 godz w lodówce.
