ßßß Cookit - przepis na Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

nazwa

Wykonanie

Czas płynie nieubłaganie i nadeszły kolejne urodziny mojej córki:) Dopiero maleństwo miało kilka dni, a już ma skończone 13 lat. I kiedy to zleciało? Nie mam pojęcia. Ale wiem jedno; tort musiał być. Nie jest ważne czy masz trzy, trzynaście, czy też trzydzieści trzy lata, ale ważna jest pamięć o Tobie i ten maleńki symbol miłości-kawałeczek tortu. Córuś- wszystkiego najlepszego!!!!
Składniki:
biszkopt biały z 6 jaj
Masa:
3 opakowania budyniu śmietankowego
3 szklanki mleka
szklanka cukru
2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram
4 śmietan-fix
2 kostki margaryny
2 łyżeczki kakao
2 opakowania cukru waniliowego
20 dag orzechów laskowych
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie.
W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję. Na gotujące wlewam budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny budyń i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania. Wyciskam spiralny pasek zaczynając od środka tortu i kierując się ku jego krawędziom. Następnie od środka odprowadzam ciemne poziome linie tworzące kształt pajęczej siatki. Orzechy miksuję drobno i posypuję nimi boki tortu. Całość schładzam co najmniej 5-6 godz w lodówce.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/06/tort-smietankowy.html