Wykonanie
W sobotę otrzymałam wiadomość, że odwiedzi mnie moja dobra znajoma, która mieszka w
sumie nie daleko:) Ale jak to w życiu bywa; im bliżej mamy do kogoś, tym rzadziej się widujemy. A że czerwonego dywanu nie mam by przed nią rozłożyć:D To zaczęłam szukać jakiegoś fajnego, czerwonego ciacha i znalazłam w Poradniku Domowym ten oto przepis. Może nie zupełnie czerwone, ale jednak:) Świetna, rewelacyjna babka, która wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej i którą, jak do tej
pory, omijałam widocznie szerokim łukiem.




Składniki:2 szklanki
mąki1 1/2 szklanki
cukru6 jaj1 kostka
margaryny6 łyżek
oleju2 łyżki
kakao1/2 szklanki
maku2 opakowania
kisielu wiśniowego2 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyWykonanie:
Białka oddzielam od
żółtek i ubijam na sztywną pianę.
Mąkę przesiewam z proszkiem i
sodą.
Margarynę ucieram z
cukrem dodając na przemian po 1
żółtku, po 1 łyżce
oleju i po 2 łyżki
mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z
białek.Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję
kakao, do drugiej-
mak, do trzeciej-
kisiel, a do czwartej-
mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję
masłem i posypuję
bułką tartą.

Do formy wykładam na przemian po dwie łyżki każdego koloru, aż do wyczerpania ciasta. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam babkę na 45-50 min.

Upieczoną wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 30 min by przestygła, a następnie wyjmuję z formy i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
