ßßß Cookit - przepis na Gerbaud

Gerbaud

nazwa

Wykonanie

Węgierskie ciasto, na które przepis znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.Nie będę pisać w jakiej, gdyż mam tylko sam przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche.
Ciasto:
45 dag mąki
2 żółtka
4 dag drożdży
1 szklanka śmietany(u mnie 18%)
1 kostka margaryny
1 łyżeczka cukru
sól
Masa:
3 szklanki dżemu morelowego- ja użyłam powideł śliwkowych
30 dag mielonych orzechów włoskich
40 dag cukru- proponuję zmniejszyć o połowę
Polewa:
1 szklanka wody
30 dag cukru
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, dodaję margarynę i razem rozcieram. Odkładam jedną grudkę masła z mąką, którą użyję później do zrobienia polewy. W kubku dokładnie mieszam śmietanę,żółtka, cukier, sól i drożdże i wlewam to do mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, układam na masie, wykładam pozostałą część masy i przykrywam trzecim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Gotowe odstawiam na 2 godz do lodówki, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp.180-200'C i wstawiam ciasto na 30 min. Upieczone wygładzam delikatnie wierzch za pomocą wałka by pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiam. W garnuszku gotuję wodę z cukrem do czasu, aż syrop będzie sklejał palce. Dodaję kakao, zestawiam z ognia i dorzucam odłożoną grudkę masła. Polewę studzę i polewam wierzch mojego ciasta. Odstawiam na całą noc i gotowe.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/04/gerbaud.html