Wykonanie
Ciasto prezentuje się bardzo efektownie i idealnie nadaje się na świąteczny stół lub jako uzupełnienie do niedzielnej
kawki :)Składniki

- 2 szklanki
maki- ½ szklanki ( 200 g )
śmietany 18%- 2 szklanki ( 600 g )
śmietanki 36%- 1,5 szklanki
cukru- 10 dag
masła- ¼ łyżeczki
sody oczyszczonej- 1 opakowanie mrożonych
wiśni- 1 puszka
brzoskwiń w zalewie- starta
czekolada do dekoracji
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.WykonanieZ przesianej
mąki,
sody,
masła,
śmietany 18% i połowy
cukru zagnieść ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ( ciasto będzie odchodzić od palców ) schłodzić 30 minut w lodówce.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 6 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Na
trzech ułożyć w rządku wcześniej rozmrożone
wiśnie, na pozostałych
trzech pokrojone
brzoskwinie. Placki zwinąć jak naleśniki. Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200 o C. Po zakończeniu pieczenia wystudzić.
Śmietankę ubić z resztą
cukru. Ruloniki układać na przemian warstwami tworząc piramidkę. Trzy ruloniki posmarować cienką warstwą
bitej śmietany, nałożyć dwa i warstwę
śmietany. Na wierzch położyć jeden rulonik. Całość posmarować resztą
bitej śmietany. Posypać startą
czekoladą i wstawić ciasto na kilka godzin do lodówkiUwaga – sprawdzona rada1) jeżeli ciasto podczas wyrabiania będzie się ciągle kleiło ( a na pewno będzie ) należy dodawać
mąki tak długo aż uzyska odpowiednią konsystencję2)do ciasta można wybrać tak naprawdę dowolny
owoc – świeży czy mrożony. Należy jedynie zwrócić uwagę czy podczas pieczenia nie będzie puszczał za dużo
soków3)jeżeli ktoś nie przepada za
bitą śmietaną to można jej zrobić mniej ( 2 opakowania
śmietanki 36% i pół szklanki
cukru ). Powstała ilość w zupełności wystarczy a jej smak nie zdominuje smaku całego ciastaŻyczę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)