ßßß
Czasem myślę, iż mogłabym mieszkach w krajach Azjatyckich. Bo tak jak dla nich i dla mnie ryż jest "darem bogów". Musi w nim być coś magicznego, skoro połowa ludności tego świata spożywa go praktycznie codziennie.W języku wschodu mówi się, iż "... ryż w przyjemny sposób towarzyszy innym potrawom w drodze do żołądka.. ." *Kasze i ryże to jedne z tych składników, z których możemy wyczarować wiele ciekawych potraw. Idealnie nadają się jako dodatek, możemy nimi nafaszerować pomidory, paprykę czy kabaczka, komponują się z sosami i wieloma gatunkami warzyw, nadają się do sałatek i mięs. Polecam szczególnie moją sałatkę ryżową.Istnieje wiele rodzajów tych ziaren. I każde z nich ma dobroczynny wpływ na nasz organizm - uzupełniając go w witaminy i minerały czy oczyszczając i dając uczucie lekkości.Ryż daje nam uczcie sytości nie obciążają żołądka. Istnieje ok. 8000 gatunków ryżu. W zależności od kształtu dzielimy go na: długoziarnisty, średnioziarnisty i okrągłoziarnisty. Ryż długoziarnisty po ugotowaniu jest suchy i pozostaje ziarnisty. Ryż średnio- i okrągło ziarnisty jest bardziej miękki. W Azji,gdzie jada się pałeczkami preferuje się ryż okrągłoziarnisty - ze względu na to, iż lepiej się wiążą i sprawiają mniej kłopotu przy nabieraniu ich pałeczkami do ust. Choć w wielu miejscach w Azji ryż je się palcami.Ryż biały polecany jest dla dzieci, które przechodzą biegunki oraz zatrucia pokarmowe, a ryż dziki polecany jest osobą żyjącym w ciągłym stresie. Posiada on sporo węglowodanów i jest polecany dla kobiet w ciąży, dzieci i przy lekkostrawnej diecie. Ryż brązowy polecany jest szczególnie dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny.Ryż idealnie komponować się będzie z wołowina na ostro czy kurczakiem FIT z pieczarkami,selerem naciowym i natka pietruszkiKasza gryczana widoczna na zdjęciu poniżej ma swój specyficzny smak, nie wszystkim smakuje, ale gdy już ją polubisz stajesz się jej niewolnikiem;) - zawiera wiele kwasu foliowego, cynku, magnezu i potasu. Jest więc niezbędnym składnikiem diety każdej przyszłej mamy.Kasza jęczmienna, która smakuje tak cudownie z gulaszem i domowymi buraczkami polecana jest przy problemach z przewodem pokarmowym oraz cerą (źródło witaminy PP).Kuskus jest jednym z moich ulubionych dodatków. Przygotowujemy go błyskawicznie potrzebne jest nam tylko naczynie żaroodporne i gorąca woda. Polecam mój przepis na papryczki nadziewane kuskusem.Jak dobrze ugotować kaszę, ryż?I.Gotowanie ryżu na sposób chiński*:Dwie filiżanki ryżu wsypujemy do garnka na sucho, wlewamy 2 filiżanki wody i doprawiamy solą. Całość krótko zagotowujemy i dusimy na małym ogniu tak długo,aż ryz wchłonie całą wodę. W rezultacie otrzymujemy 5 filiżanek gotowanego ryżu;)II.Możemy osolić wodę i dodać odrobinę masła. Ponadto, gdy ryż lub kasza są już prawie dobre możemy przykryć je szczelna pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu, aby "doszły pod wpływem gorąca" bez strachu,iż przywrą nam do dna garnka.;)Ja najbardziej lubię robić ryż na parze. Wybieramy pojemnik, odporny na gorąco i mniejszy objętościowo niż nasze naczynie do gotowania na parze wsypujemy do niego ryz oraz wlewamy wodę w odpowiednich proporcjach, a następnie wkładamy do naczynia do gotowania na parze. Szczelnie przykrywamy i gotowe! Ryz smakuje rewelacyjnie nawet bez soli (ja używam jej niewiele - więc nie muszę go solić, ale to już zależy od nas)Ponadto rożne formy np. Tupperware proponują nam naczynia i pojemniki do gotowania na parze m.in. ryżu i kasz.Kaszę, ryż z wodą gotujemy w proporcjach:K,R : Wkasza pęczak 1:3kasza gryczana 1:2kasza jęczmienna 1:2ryż biały 1:1,5ryż brązowy 1:2
*cytaty z książki" WOK - Kuchnia azjatycka na co dzień"