Wykonanie

Czasem myślę, iż mogłabym mieszkach w krajach Azjatyckich. Bo tak jak dla nich i dla mnie
ryż jest "darem bogów". Musi w nim być coś magicznego, skoro połowa ludności tego świata spożywa go praktycznie codziennie.W
języku wschodu
mówi się, iż "...
ryż w przyjemny sposób towarzyszy innym potrawom w drodze do żołądka.. ." *
Kasze i
ryże to jedne z tych składników, z których możemy wyczarować wiele ciekawych potraw. Idealnie nadają się jako dodatek, możemy nimi nafaszerować
pomidory,
paprykę czy
kabaczka, komponują się z sosami i wieloma gatunkami warzyw, nadają się do sałatek i
mięs. Polecam szczególnie moją
sałatkę ryżową.Istnieje wiele rodzajów tych ziaren. I każde z nich ma dobroczynny wpływ na nasz organizm - uzupełniając go w witaminy i minerały czy oczyszczając i dając uczucie lekkości.
Ryż daje nam uczcie sytości nie obciążają żołądka. Istnieje ok. 8000 gatunków
ryżu. W zależności od kształtu dzielimy go na: długoziarnisty, średnioziarnisty i okrągłoziarnisty.
Ryż długoziarnisty po ugotowaniu jest suchy i pozostaje ziarnisty.
Ryż średnio- i okrągło ziarnisty jest bardziej miękki. W Azji,gdzie
jada się pałeczkami preferuje się
ryż okrągłoziarnisty - ze względu na to, iż lepiej się wiążą i sprawiają mniej kłopotu przy nabieraniu ich pałeczkami do ust. Choć w wielu miejscach w Azji
ryż je się palcami.
Ryż biały polecany jest dla dzieci, które przechodzą biegunki oraz zatrucia pokarmowe, a
ryż dziki polecany jest osobą żyjącym w ciągłym stresie. Posiada on sporo węglowodanów i jest polecany dla kobiet w ciąży, dzieci i przy lekkostrawnej diecie.
Ryż brązowy polecany jest szczególnie dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny.
Ryż idealnie komponować się będzie z
wołowina na ostro czy
kurczakiem FIT z
pieczarkami,
selerem naciowym i
natka pietruszkiKasza gryczana widoczna na zdjęciu poniżej ma swój specyficzny smak, nie wszystkim smakuje, ale gdy już ją polubisz stajesz się jej niewolnikiem;) - zawiera wiele kwasu foliowego, cynku, magnezu i potasu. Jest więc niezbędnym składnikiem diety każdej przyszłej mamy.
Kasza jęczmienna, która smakuje tak cudownie z gulaszem i domowymi
buraczkami polecana jest przy problemach z przewodem pokarmowym oraz cerą (źródło witaminy PP).
Kuskus jest jednym z moich ulubionych dodatków. Przygotowujemy go błyskawicznie potrzebne jest nam tylko naczynie żaroodporne i gorąca
woda. Polecam mój przepis na papryczki nadziewane
kuskusem.Jak dobrze ugotować
kaszę, ryż?I.Gotowanie
ryżu na sposób
chiński*:Dwie filiżanki
ryżu wsypujemy do garnka na sucho, wlewamy 2 filiżanki
wody i doprawiamy
solą. Całość krótko zagotowujemy i dusimy na małym ogniu tak długo,aż ryz wchłonie całą
wodę. W rezultacie otrzymujemy 5 filiżanek gotowanego
ryżu;)II.Możemy osolić
wodę i dodać odrobinę
masła. Ponadto, gdy
ryż lub
kasza są już prawie dobre możemy przykryć je szczelna pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu, aby "doszły pod wpływem gorąca" bez strachu,iż przywrą nam do dna garnka.;)Ja najbardziej lubię robić
ryż na parze. Wybieramy pojemnik, odporny na gorąco i mniejszy objętościowo niż nasze naczynie do gotowania na parze wsypujemy do niego ryz oraz wlewamy
wodę w odpowiednich proporcjach, a następnie wkładamy do naczynia do gotowania na parze. Szczelnie przykrywamy i gotowe! Ryz smakuje rewelacyjnie nawet bez
soli (ja używam jej niewiele - więc nie muszę go solić, ale to już zależy od nas)Ponadto rożne formy np. Tupperware proponują nam naczynia i pojemniki do gotowania na parze m.in.
ryżu i
kasz.
Kaszę,
ryż z
wodą gotujemy w proporcjach:K,R : W
kasza pęczak 1:3
kasza gryczana 1:2
kasza jęczmienna 1:2
ryż biały 1:1,5
ryż brązowy 1:2

*cytaty z książki" WOK - Kuchnia azjatycka na co dzień"