Wykonanie

Wczoraj musiałam wybyć z domu, a mój mąż przygotował zapiekankę. Jest przepyszna;))) a dodatkowo obfotografował cały proces. Zapiekanka jest prosta do zrobienia jedyny mankament to czas pieczenia w piekarniku ok 2h. Wyszło świetnie. Także Kochanie dzięki i wszystkim chcącym spróbować życzę smacznego;)Składniki:1,25kg
ziemniaków1 łyżka
masła lub
margaryny50g chudej
wędzonej szynki lub
kiełbasy1/4 l
mleka1/2 l słodkiej
śmietany100g twardego
żółtego sera do starcia
sól,
pieprz czarnyPrzygotowanieI. Plastry
szynki lub
kiełbasę pokroić w paski, słupki .
Ser zetrzeć na tarce.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastryII. Nastawiamy piekarnik do 200 st. C. Następnie sparujemy
masłem lub
margaryna żaroodporne naczynie.

III. Układamy warstwy składników:-
ziemniaki-
sól i
pieprz-
szynka lub
kiełbasaPowtarzamy te czynności.

IV. Na końcu całość zalewamy wymieszaną
śmietaną z
mlekiem i obsypujemy z wierzchu
serem

Pieczemy od 1,5-2,5h - zależy od naczynia żaroodpornego i piekarnika. Należy po ok. 1,5 h sprawdzić czy
ziemniaki zmiękły;)Smacznego!Przepis pochodzi z "Małej szkoły gotowania";)