ßßß
ilość na około 200 pierników :]1300 g mąki pszennej200 g miękkiego masła lub margaryny400 g cukru + 1 szklanka do karmelu1/2 szklanki wody do karmelu400 g płynnego miodu2 jajka2 łyżeczki sody oczyszczonej1 całe opakowanie przyprawy do pierników1 łyżeczka kardamonuLukier:1 białko jajka1 szklanka cukru pudruLukier do sklejania choinek:1 białko1 3/4 szklanki cukru pudrudo dekoracji użyłam rękawy do zapiekania w piekarniku oraz sznurek na bieliznę :)
Na samym początku przygotowuje karmel ze szklanki cukru w garnku , jak wypalimy caly cukier zdejmujemy z ognia by się nie poparzyć ponieważ będzie wypryskiwał z garnka i dodajemy pół szklanki wody po czym gotujemy około 5 minut , zostawiamy do wystygnięcia .Z przesianych suchych składników i masła zaczynamy wyrabiać ciasto siekając nożem , dodajemy wszystkie mokre składniki i wyrabiamy jednolite ciasto .Walkujemy i wykrawamy kształty według uznania .Pieczemy okolo 8-10 inut w temperaturze 180 stopni.Wystygnięte dekorujemy lukrem.Lukier do pierników :ubijamy bialko na sztywną pianę dodając szklankę cukru pudru ... jeżeli uważacie że lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru , bądź jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy łyżeczkę soku z cytryny albo pomarańczy , bądź wody .