Wykonanie
ilość na około 200 pierników :]1300 g
mąki pszennej200 g miękkiego
masła lub
margaryny400 g
cukru + 1 szklanka do karmelu1/2 szklanki
wody do karmelu400 g płynnego
miodu2
jajka2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 całe opakowanie
przyprawy do pierników1 łyżeczka
kardamonuLukier:1
białko jajka1 szklanka
cukru pudruLukier do sklejania choinek:1
białko1 3/4 szklanki
cukru pudrudo dekoracji użyłam rękawy do zapiekania w piekarniku oraz sznurek na bieliznę :)
Na samym początku przygotowuje karmel ze szklanki
cukru w garnku , jak wypalimy caly
cukier zdejmujemy z ognia by się nie poparzyć ponieważ będzie wypryskiwał z garnka i dodajemy pół szklanki
wody po czym gotujemy około 5 minut , zostawiamy do wystygnięcia .Z przesianych suchych składników i
masła zaczynamy wyrabiać ciasto siekając nożem , dodajemy wszystkie mokre składniki i wyrabiamy jednolite ciasto .Walkujemy i wykrawamy kształty według uznania .Pieczemy okolo 8-10 inut w temperaturze 180 stopni.Wystygnięte dekorujemy lukrem.
Lukier do pierników :ubijamy
bialko na sztywną pianę dodając szklankę
cukru pudru ... jeżeli uważacie że
lukier jest za rzadki dodajemy więcej
cukru , bądź jeżeli
lukier jest za gęsty dodajemy łyżeczkę
soku z cytryny albo
pomarańczy , bądź
wody .