Wykonanie
W związku z tym, iż od jakiegoś czasu leżały sobie w pudełku u nas
orzechy postanowiłam się nimi ostatnio zająć. Myślałam, myślałam i wymyśliłam
masło na kanapki. Przejrzałam cały internet wzdłuż i wszerz za odpowiednim przepisem i stwierdziłam jedno ile osób tyle przepisów :). Nie zastanawiając się długo inspirowałam się jednym z wielu z lekko osobistą modyfikacją. I
masło wyszło obłędnie, dziś śniadanko było wyśmienite: kawusia i kanapeczka z
masełkiem mniam mniam. Z czystym sumieniem polecam!SKŁADNIKI:duży kubek zmielonych
orzechów włoskich2 łyżki
olejukostka
masłaszklanka
mlekaczubata łyżka
kakao4 łyżki
cukru pudru4 łyżki
miodu8 miarek
mleka modyfikowanego dla dzieci (może być zwykłe
mleko w proszku)Na początku przygotowałam
orzechy. Ułożyłam na blaszce piekłam w piekarniku około 10 minut w 180 st. C. Cieple przełożyłam na ściereczkę i zwiniętą potrząsałam na wszystkie strony. Tym sposobem
orzechy pozbyły się skórki. Utłukłam je trochę tłuczkiem do
mięsa, a następnie jeszcze ciepłe wrzuciłam do misy dodałam
olej i blenderem je zmieliłam na drobno.
Masło roztopiłam w garnku z
mlekiem i
miodem. Jak
masło było rozpuszczone dodałam zmielone
orzechy,
kakao oraz
cukier puder i
mleko modyfikowane. Całość dokładnie wymieszałam i przełożyłam do wolnego słoika. Pozostawiłam do ostygnięcia.

Źródło inspiracji: http://zyciewapetycie.blogspot.com