ßßß
Przepis własny.Składniki na blaszkę 20x30 ( ciut mniejsza niż tradycyjna, lub na podobnej wielkości naczynie do zapiekania):60 dag pieczarekbrokuł o wadze 0,5-0,6 kgpuszka kukurydzy konserwowej30 dag szynki40 dag żółtego seramakaron kolanka 200 g2 łyżki suszonego oregano, szczypta pieprzu i soli1 cebulałyżka olejuWykonanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec smażenia posolić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Brokuła ugotować na miękko, jednak tak by był nadal sprężysty, podzielić go na mniejsze części. Gorącym składnikom pozwolić przestygnąć.Pół startego sera, pieczarki, cebulę, szynkę, makaron, różyczki brokuła, kukurydzę doprawić do smaku oregano, pieprzem oraz w razie potrzeby solą, dokładnie połączyć. Wyłożyć na blaszkę (można natłuścić, ale tylko troszkę). Posypać resztą sera.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, czyli na tyle aż rozpuści się ser.Smacznego!Pozdrawiam, Kasia :)