Wykonanie
Co pasuje
smakowo do truskawek?
Czekolada, zawsze. Takie połączenie smakowe jest idealnym uzupełnieniem do
kawy i takie połączenie znajduje się w dzisiejszym przepisie. Gorąco zachęcam do spróbowania, sezon na
truskawki pewnie potrwa jeszcze tylko dwa tygodnie, jak nie krócej. Samo ciasto zaś warte jest grzechu :) Jest obłędnie
czekoladowe i mocno
owocowe. Nazwę dla ciasta wybrali obserwatorzy profilu bloga na Fabebook'u.Ciasto do bardzo trudnych nie należy.
Biszkopt można zastąpić ciemnymi czekoladowymi
biszkoptami, jeżeli ktoś obawia się domowych wypieków. Jednak przepis na spód
czekoladowy jest pewny i pojawia się już na blogu któryś raz (np. tu) - jak sami widzicie wychodzi zawsze.
Składniki na ciasto o tradycyjnych wymiarach, około 25x36 cm.Przepis własny.Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego
cukru2 duże łyżki
kakaoBiałka oddzielić od
żółtek.
Mąkę pszenną przesiać wraz z
kakao.
Białka ubić na sztywno, ale krótko - ważne by ich nie "przebić". Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce
cukier, następnie
żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo
mąkę.Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.Dla tych którzy nie wiedzą:Rzucanie
biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada - WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać
proszek do pieczenia, gdyż to właśnie po nim najczęściej ciasta opadają.
Pisałam o tym w przepisie na jasny
biszkopt .Gdy
biszkopt jest chłodny nasączyć go
kawą z cukrem (pół szklanki wystarczy).Składniki na kremową warstwę:0,5 l
śmietany kremówki 30 lub 36 %
żelatyna spożywcza - 4 łyżeczki na 1/4 szklanki
wody2 łyżki dobrego
kakaocukier puder - 4 łyżki
Żelatynę rozrobić wg. opisu na opakowaniu w proporcji - 4 łyżeczki na 1/4 szklanki
wody.Kremówkę ubić na bardzo sztywno, dodać stopniowo łyżka po łyżce
cukier i
kakao - stale ubijając. Na koniec dodać tężejącą
żelatynę.Masę rozłożyć równo na
biszkopt. Wstawić do lodówki. W czasie kiedy masa będzie tężeć, przygotować frużelinę.Frużelina truskawkowa:Składniki:80 dag czerwonych, dojrzałych i słodziutkich
truskaweksok wyciśnięty z 1
cytryny2 łyżki
mąki ziemniaczanej (rozpuszczone w 100 ml zimnej
wody)2 łyżki
żelatyny namoczonej w 1/4 szklanki zimnej
wodycukier - pół szklanki lub więcej w zależności od
słodyczy truskawek.
Truskawki umyć, podzielić na pół, lub większe na cztery części. Włożyć do garnuszka, dodać
cukier. Włączyć palnik, podgrzewać aż
cukier się rozpuści. Dodać
sok z cytryny oraz
mąkę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć panik, dodać
żelatynę, całość wymieszać i odstawić by przestygła.Wyłożyć na ciasto kiedy frużelina jest już prawie zimna - jednak musi dać się jeszcze mieszać, czyli przed ostatecznym stężeniem.Schłodzić. Przechowywać w lodówce.Smacznego! :)