ßßß
 
            
         Składniki na ciasto o tradycyjnych wymiarach, około 25x36 cm.Przepis własny.Składniki na biszkopt:6 jaj1 szklanka mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego cukru2 duże łyżki kakaoBiałka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko - ważne by ich nie "przebić". Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.Dla tych którzy nie wiedzą:Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada - WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to właśnie po nim najczęściej ciasta opadają. Pisałam o tym w przepisie na jasny biszkopt .Gdy biszkopt jest chłodny nasączyć go kawą z cukrem (pół szklanki wystarczy).Składniki na kremową warstwę:0,5 l śmietany kremówki 30 lub 36 %żelatyna spożywcza - 4 łyżeczki na 1/4 szklanki wody2 łyżki dobrego kakaocukier puder - 4 łyżkiŻelatynę rozrobić wg. opisu na opakowaniu w proporcji - 4 łyżeczki na 1/4 szklanki wody.Kremówkę ubić na bardzo sztywno, dodać stopniowo łyżka po łyżce cukier i kakao - stale ubijając. Na koniec dodać tężejącą żelatynę.Masę rozłożyć równo na biszkopt. Wstawić do lodówki. W czasie kiedy masa będzie tężeć, przygotować frużelinę.Frużelina truskawkowa:Składniki:80 dag czerwonych, dojrzałych i słodziutkich truskaweksok wyciśnięty z 1 cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanej (rozpuszczone w 100 ml zimnej wody)2 łyżki żelatyny namoczonej w 1/4 szklanki zimnej wodycukier - pół szklanki lub więcej w zależności od słodyczy truskawek.Truskawki umyć, podzielić na pół, lub większe na cztery części. Włożyć do garnuszka, dodać cukier. Włączyć palnik, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny oraz mąkę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć panik, dodać żelatynę, całość wymieszać i odstawić by przestygła.Wyłożyć na ciasto kiedy frużelina jest już prawie zimna - jednak musi dać się jeszcze mieszać, czyli przed ostatecznym stężeniem.Schłodzić. Przechowywać w lodówce.Smacznego! :)
Składniki na ciasto o tradycyjnych wymiarach, około 25x36 cm.Przepis własny.Składniki na biszkopt:6 jaj1 szklanka mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego cukru2 duże łyżki kakaoBiałka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko - ważne by ich nie "przebić". Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.Dla tych którzy nie wiedzą:Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada - WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to właśnie po nim najczęściej ciasta opadają. Pisałam o tym w przepisie na jasny biszkopt .Gdy biszkopt jest chłodny nasączyć go kawą z cukrem (pół szklanki wystarczy).Składniki na kremową warstwę:0,5 l śmietany kremówki 30 lub 36 %żelatyna spożywcza - 4 łyżeczki na 1/4 szklanki wody2 łyżki dobrego kakaocukier puder - 4 łyżkiŻelatynę rozrobić wg. opisu na opakowaniu w proporcji - 4 łyżeczki na 1/4 szklanki wody.Kremówkę ubić na bardzo sztywno, dodać stopniowo łyżka po łyżce cukier i kakao - stale ubijając. Na koniec dodać tężejącą żelatynę.Masę rozłożyć równo na biszkopt. Wstawić do lodówki. W czasie kiedy masa będzie tężeć, przygotować frużelinę.Frużelina truskawkowa:Składniki:80 dag czerwonych, dojrzałych i słodziutkich truskaweksok wyciśnięty z 1 cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanej (rozpuszczone w 100 ml zimnej wody)2 łyżki żelatyny namoczonej w 1/4 szklanki zimnej wodycukier - pół szklanki lub więcej w zależności od słodyczy truskawek.Truskawki umyć, podzielić na pół, lub większe na cztery części. Włożyć do garnuszka, dodać cukier. Włączyć palnik, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny oraz mąkę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć panik, dodać żelatynę, całość wymieszać i odstawić by przestygła.Wyłożyć na ciasto kiedy frużelina jest już prawie zimna - jednak musi dać się jeszcze mieszać, czyli przed ostatecznym stężeniem.Schłodzić. Przechowywać w lodówce.Smacznego! :)
