ßßß Cookit - przepis na Słodka surówka z młodej kapusty pekińskiej.

Słodka surówka z młodej kapusty pekińskiej.

Wykonanie

Maj to obok października mój ulubiony miesiąc. Niesie ze sobą mnóstwo nowalijek a także jest miesiącem cudownie pachnących konwalii i bzu. Najbardziej jednak cieszą mnie młode warzywa, niezwykle delikatne i o intensywnym smaku. Uwielbiam młodą kapustę, zarówno białą jak i pekińską i obie do tej surówki świetnie się nadadzą. Surówka jest tania, bo tak naprawdę zostały tu wykorzystane tylko 3 składniki główne - kapusta, marchew i gęsty jogurt naturalny... Ważne, by dobrze dobrać proporcję brązowego cukru i soli.
Przepis własny.
Składniki :
młoda kapusta pekińska ( około 1 kg)
kilka marchewek ( 0,5 kg)
kubek 200 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli (tylko dla podkreślenia smaku)
szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku
Wykonanie:
Z kapusty odciąć głąb, oraz brzydkie część liści - pokroić ją drobno. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodać sól, cukier, pieprz i paprykę, na końcu dodać jogurt. Surówkę przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Surówka świetnie pasuje do smażonych i pieczonych mięs.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/05/sodka-surowka-z-modej-kapusty-pekinskiej.html