Wykonanie
Maj to obok października mój ulubiony miesiąc. Niesie ze sobą mnóstwo nowalijek a także jest miesiącem cudownie pachnących konwalii i bzu. Najbardziej jednak cieszą mnie
młode warzywa, niezwykle delikatne i o intensywnym smaku. Uwielbiam
młodą kapustę, zarówno białą jak i pekińską i obie do tej surówki świetnie się nadadzą. Surówka jest tania, bo tak naprawdę zostały tu wykorzystane tylko 3 składniki główne -
kapusta,
marchew i gęsty
jogurt naturalny... Ważne, by dobrze dobrać proporcję
brązowego cukru i
soli.Przepis własny.Składniki :
młoda kapusta pekińska ( około 1 kg)kilka
marchewek ( 0,5 kg)kubek 200 g gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżki
brązowego cukruszczypta
soli (tylko dla podkreślenia smaku)szczypta słodkiej
czerwonej papryki w proszkuWykonanie:Z
kapusty odciąć głąb, oraz brzydkie część liści - pokroić ją drobno.
Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodać
sól,
cukier,
pieprz i
paprykę, na końcu dodać
jogurt. Surówkę przygotować bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!Surówka świetnie pasuje do smażonych i
pieczonych mięs.