Wykonanie
Zapiekanka Gyros, smaczna na obiad, kolacje a także jako danie które można przyrządzić na domówkę, parapetówkę. Ostatnio popularna zapiekanka, więc się skusiłam, zmodyfikowałam pod własny gust całość, z racji tego, że we wszystkich przepisach
ryż jest układany na spodzie, jakoś tak samotnie... Dodałam do niego
kukurydzę i trochę
przyprawy do gyrosa. Zapiekanka układana warstwowo, mimo to muszę stwierdzić, że całkiem dobrze się kroiła i wyciągała. Całość bardzo sycąca. Zrobiłam dwie porcje - na 6 osób, okazało się, ze jedna porcja w zupełności wystarczyła, więc kolacje mieliśmy z głowy ;)

Składniki na jedną zapiekankę:1
przyprawa kebab/gyros2 woreczki
ryżu2
filety z piersi kurczaka - około 50-60 dag1
słodka papryka czerwona5 sztuk
ogórków korniszonówmajonezketchupżółty ser - 30 dagmała puszka
kukurydzy konserwowej1
cebulałyżka
oleju do podsmażenia
mięsaWykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na miskę, by chwilę przestygł. Dodać do niego odsączoną
kukurydzę i łyżkę
przyprawy, dokładnie pomieszać. Ułożyć ciasno na spodzie naczynia.
Mięso i
cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na łuszczu razem z resztą
przyprawy ( dać początkowo pół i dołożyć w miarę potrzeby).
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę.
Korniszony posiekać w talarki, odsączyć,
ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ryż posmarować warstwą
ketchupu, posypać połową
sera. Na to położyć
paprykę i
ogórki, następnie
mięso z
cebulą i warstwę
majonezu. Posypać resztą
sera.Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do rozpuszczenia
sera - około 20 minut.Smacznego! ;)