ßßß
Składniki (moje naczynie 1 , 8 l):2 woreczki ryżu4 słodziutkie jabłka średniej wielkościcukier waniliowy2 budynie waniliowe z cukrem - proszek po 40 gmleko 0,5 lcynamon - łyżka stołowapół kostki masła, 0,5 szklanki cukru i 1 szklanka mąki pszennej tortowej na kruszonkę.cukier według uznaniaWykonanie:Ryż ugotować na sypko. Wrzucić do naczynia luźno, rozdzielić powstałe grudki. Obrać jabłka, pokroić je w drobniutka kostkę. Pomieszać z ryżem, dodać cukier waniliowy. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka z samymi jabłkami, dosłodzić według gustu. Masę przycisnąć na spodzie naczynia ciasno łyżką, by była jak najbardziej zwarta. Posypać obficie cynamonemUgotować budyń wg opisu na opakowaniu jednak mleka użyć połowę z zalecanej porcji, czyli na 80 gram proszku odpowiednią ilością będzie 0,5 l. Jeszcze ciepłym posmarować ryż z jabłkami.Zrobić kruszonkę - masło zagnieść z cukrem i mąką tak by się ładnie kruszyło. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki. Dokładnie pokryć nią wierzch zapiekanki.Wstawić do piekarnika na 30-40 minut - temperatura 180 stopni. Chodzi o to by kruszonka się upiekła, musi nabrać złocistego koloru. Kroić dopiero po lekkim przestygnięciu, po około 15 minutach.
Smacznego :)Cieplutko pozdrawiam.