Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam kukułkę a z racji tego, że zimą królują u nas
pomarańcze, to zrobiłam ją w wersji mocno kukułko-pomarańczowej. Ciasto - ciemny
biszkopt rzucany, kto zna jasny rzucany
biszkopt (klik), ten wie, że lepszego przepisu na
biszkopt nie znajdzie. Tu jest podobnie. Uczymy się dosłownie przepisu na pamięć i do ciast
biszkoptowych wykorzystujemy go niemal zawsze.
Biszkopt pulchniutki i pyszny, dla mnie rewelacja - nawet lepszy od tego jasnego. Ciasto przełożone kremem z dodatkiem
cukierków Kukułek, nasączone
sokiem świeżo wyciśniętym z
pomarańczy, polany lukrem i okraszony kawałkami
pomarańczy. PYCHA.

Składniki: na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
maki pszennej tortowej1 szklanka drobnego
cukru2 duże łyżki
kakao na krem:500 ml
śmietany kremówki 36%200 g
cukierków " Kukułki"3 łyżeczki
żelatynyDodatkowo:1
pomarańcza1
białko0,5 szklanki
cukru pudruSkładniki na dużą prostokątną blaszkę.Wykonanie:Przy tym cieście jest trochę pracy. Właściwie, to powinno się je rozłożyć na dwa dni. W jednym dniu można upiec
biszkopt i koniecznie podszykować masę po krem.
Biszkopt:Upiec
biszkopt.
Białka oddzielić od
żółtek.
Mąkę pszenną przesiać z
kakao.
Białka ubić na sztywno, ale krótko - by ich nie "przebić". Cały czas stopniowo dodawać łyżka po łyżce
cukier, następnie
żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodać także stopniowo
mąkę.Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z włączonym termoobiegiem, temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by ciasto stopniowo wystygło.Krem:Kremówkę przelać do rondelka, dołożyć
cukierki. Można je rozkruszyć - przyspieszy to proces ich topienia się. Ciągle mieszając i delikatnie podgrzewając masę na małym palniku rozpuścić
cukierki. Nie gotować. Jeżeli pomimo tego pozostały resztki
cukierków, trzeba masę przelać przez sito. Schłodzić - przykryć folią spożywczą i wstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie przygotować
żelatynę według opisu na opakowaniu, jednak
wody użyć tylko tyle by
żelatyna miała się w czym rozpuścić, dosłownie 30-50 ml. Kremówkę z
cukierkami ubić na sztywno, dosłownie tak jak ubija się zwykłą kremówkę. Dodać do niej tężejącą
żelatynę, wymieszać.
Lukier:Schłodzone
białko umieścić w misie miksera i wraz z
cukrem pudrem ubijać przez kilka minut.Przekładanie i zakończenie ciasta:Obrać
pomarańczę, z jednaj połówki wycisnąć sok, drugą połowę rozdzielić na mniejsze kawałki.
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć go kremem. Wierzchnią warstwę ciasta skropić
sokiem, polać lukrem. W miejsca lukru poukładać kawałki
pomarańczy, tak by się przykleiły do niego. Schłodzić.


Smacznego!