ßßß Cookit - przepis na Ciasto pomokukułkowe.

Ciasto pomokukułkowe.

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu robiłam kukułkę a z racji tego, że zimą królują u nas pomarańcze, to zrobiłam ją w wersji mocno kukułko-pomarańczowej. Ciasto - ciemny biszkopt rzucany, kto zna jasny rzucany biszkopt (klik), ten wie, że lepszego przepisu na biszkopt nie znajdzie. Tu jest podobnie. Uczymy się dosłownie przepisu na pamięć i do ciast biszkoptowych wykorzystujemy go niemal zawsze. Biszkopt pulchniutki i pyszny, dla mnie rewelacja - nawet lepszy od tego jasnego. Ciasto przełożone kremem z dodatkiem cukierków Kukułek, nasączone sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy, polany lukrem i okraszony kawałkami pomarańczy. PYCHA.
Składniki: na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka maki pszennej tortowej
1 szklanka drobnego cukru
2 duże łyżki kakao na krem:
500 ml śmietany kremówki 36%
200 g cukierków " Kukułki"
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 pomarańcza
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
Składniki na dużą prostokątną blaszkę.
Wykonanie:
Przy tym cieście jest trochę pracy. Właściwie, to powinno się je rozłożyć na dwa dni. W jednym dniu można upiec biszkopt i koniecznie podszykować masę po krem.
Biszkopt:
Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko - by ich nie "przebić". Cały czas stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodać także stopniowo mąkę.
Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z włączonym termoobiegiem, temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by ciasto stopniowo wystygło.
Krem:
Kremówkę przelać do rondelka, dołożyć cukierki. Można je rozkruszyć - przyspieszy to proces ich topienia się. Ciągle mieszając i delikatnie podgrzewając masę na małym palniku rozpuścić cukierki. Nie gotować. Jeżeli pomimo tego pozostały resztki cukierków, trzeba masę przelać przez sito. Schłodzić - przykryć folią spożywczą i wstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie przygotować żelatynę według opisu na opakowaniu, jednak wody użyć tylko tyle by żelatyna miała się w czym rozpuścić, dosłownie 30-50 ml. Kremówkę z cukierkami ubić na sztywno, dosłownie tak jak ubija się zwykłą kremówkę. Dodać do niej tężejącą żelatynę, wymieszać.
Lukier:
Schłodzone białko umieścić w misie miksera i wraz z cukrem pudrem ubijać przez kilka minut.
Przekładanie i zakończenie ciasta:
Obrać pomarańczę, z jednaj połówki wycisnąć sok, drugą połowę rozdzielić na mniejsze kawałki.
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć go kremem. Wierzchnią warstwę ciasta skropić sokiem, polać lukrem. W miejsca lukru poukładać kawałki pomarańczy, tak by się przykleiły do niego. Schłodzić.
Smacznego!
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/01/ciasto-pomokukukowe.html