ßßß
Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Bardzo lekkie, ale zdecydowane w smaku. Ma to "coś" :)Produkty dla dwóch osób:- 250 g dowolnego makaronu penne- 1 cukinia- 5 plastrów suszonych pomidorów w oliwie- 250 g świeżego szpinaku- sól- świeżo zmielony pieprz- 2 ząbki czosnku- starta garść parmezanu (dobrze sprawdza się żółty ser wedzony)Przygotowanie :1. Czosnek rozgniatam, cukinię kroję na ćwiartki i wrzucam razem na patelnie do grillowania (może być też każda na której da się smażyć bez tłuszczu). Szczypta soli i przeprzu i to wszystko, co jakiś czas mieszając, smażę łącznie jakieś 7 minut. Jak już osiągniemy pożądany stan zawartości patelni, wyłączam kuchenkę i przykrywam folią aluminiową (patelnię wraz z zawartością rzecz jasna).2. Makaron gotuję w osolonej wodzie - al dente - ameryki nie odkryję w tym przypadku. W tak zwanym między czasie kroję suszone pomidory.3. Szpinak - w zależności od tego jaka wersja:baby spinach - najczęściej do kupienia w gotowych opakowaniach - odcedzając makaron, przelewam wodę przez sito ze szpinakiem,liściasty szpinak z ogródka czy z warzywniaka - bardziej "dorodny" - dorzucam do makaronu na minutę przed końcem gotowania.4. Mieszankę makaronowo - szpinakową z sita przerzucam na patelnie, gdzie grilowała się cukinia z czosnkiem (w tym momencie 2 ząbkom czosnku już dziękujemy, zabieramy z patelni, nie będą już potrzebne). Mieszam.5. Na koniec to co lubię najbardziej, czyli stawianie kropki nad i.Wymieszany makaron przekładam na docelowe miseczki/talerze. Na wierzch rzucam pokrojone wcześniej suszone pomidory i starty ser.6. Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie. Smacznego!