Wykonanie
Cześć!Na uczelni coraz więcej do roboty, ale nic nie stanie mi na drodze żeby upiec lub ugotować coś smacznego.Tym razem zrobiłam
drożdżową rozetę na urodziny koleżanki. Każdy może ułamać swoją część i rozkoszować się smakiem
drożdżowego ciasta...~MoniPS Już w ten weekend See Bloggers w Gdyni! Już nie możemy się doczekać! :)Do dzieła!

Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej typ 500 (350 g)1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych
drożdży-> wcześniej trzeba zrobić rozczyn1/4 szklanki
cukru (50 g)120 ml
mleka ciepłego1 średnie
jajo50 g
masłaszczypta
soliDodatkowo:
serek śmietankowykonfitura wiśniowaopakowanie
płatków migdałowychPrzygotowanie:Jeśli używasz świeżych
drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.Przesiej
mąkę dodaj resztę składników na ciasto.Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h do podwojenia swojej objętości.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.Wysmaruj ciasto
serkiem śmietankowym pamiętajac żeby zostawić mniej więcej 1 cm wolnej części bez masy. Następnie nasmaruj
konfiturą i oprósz
migdałami.Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno.Pokrój
ostrym nożem na kawałki i wkładaj po kolej do tortownicy o średnicy X (pamiętaj o papierze do pieczenia na tortownicy). Mi wyszło 9 ślimaczków na zewnętrznej części i 4 na środku.Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Wysmaruj rozbełtanym
żółtkiem z
mlekiem.Oprósz
migdałami.Pieczemy przez około 10 - 15 minut.Wysmaruj lukrem ciepłą rozetę.Smacznego!