Wykonanie

Cześć! :DTym razem pisze Mimi (tak, potrafię czasem coś upiec!) :)Dzisiaj przyjęłam wyzwanie zrobienia ciasta
czekoladowego z nutą piernika. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale dla mnie nawet coś prostego to nie lada wyzwanie. Jak wiecie, siostra zabrała cały talent do gotowania, a mi już nic nie zostawiła. :( Dotychczas udało mi się upichcić ratatoullie i
ciasteczka czekoladowe . Może moje wypieki nie są idealne, ale (skromnie) myślę, że akurat to ciasto wyszło wyśmienicie. Dlatego dzielę się z
Wami przepisem, który dostałam od mojej koleżanki Angeliki i jest banalnie prosty.Jak mi się udało upiec takie ciasto, to Tobie, jakikolwiek masz talent do gotowania, też się uda!Tak więc jak powiada Moni:DO DZIEŁA!Składniki:3/4 kostki
masła3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mleka2 szklanki
mąki1
jajko2 łyżki
kakao1 łyżeczka
przyprawy piernikowej (patrz na opakowaniu, czy zawiera
mąke albo
cukier, jeśli tak to nie polecam)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
dżemu porzeczkowego, albo
żurawinowegoPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Masło,
mleko i
cukier włożyć do garnka i roztopić, pózniej wystudzić.Do miski wsypać
mąkę (pamiętaj, aby ją przesiać),
kakao,
przyprawę piernikową i
proszek do pieczenia i wymieszać. Później dodać
jajko.Wlać roztopiony tłuszcz z
mlekiem i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać
dżem.Piec przez ok. 45 minutZajadać się przez cały dzień pysznym
ciastem (więcej, niż jeden dzień nie zaistnieje na
stole)Voille'a!