Wykonanie

Pewnie myślicie, jak może wyjść ciasto bez użycia
mąki... A jednak da radę!Ciasto jest mocno
czekoladowe, ale nie za słodkie. :D Przypomina to minimalnie brownie, ale nie jest tak gliniaste i zbite, tylko bardziej lekkie. Po prostu rozpływa się w ustach!!Jeśli nie wiecie jakie ciasto przygotować dla bezglutenowców, to to jest właśnie to ciasto. ;) Charakterystyczne jest dla tego ciasta to, że zapada się po wystygnięciu.Nie musicie się nawet stresować o zakalca. ;pEnglish version of recipe is below Polish one. ;)

Składniki:1szklanka = 250ml200 gram
gorzkiej czekolady40 g
masła6
jajek - osobno
białka i
żółtka1 szklanka
cukruszczypta
soliNa polewę:1/3 szklanki
śmietanki 30 lub 36%20 g
masła100 g
czekolady gorzkiejPrzygotowanie:1. Roztopić w kąpieli
wodnej czekoladę i
masło. Ostudzić.2. Utrzeć na puszysta masę
żółtka z 1/2 szklanki
cukru.3. Ubić
białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo resztę
cukru.4. Do misy z utartymi
żółtkami dodać powoli stopiona
czekoladę z
masłem oraz szczyptę
soli.5. Delikatnie wmieszać ubite
białka z
cukrem, partiami.6. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Przygotowanie polewy:1. Rozpuścić
czekoladę ze ś
mietana oraz
masłem.2. Polać lekko ostudzone ciasto.3. Na wierzch można dodać swoje ulubione
owoce. ;)English version:Ingredients:1 cup = 250ml200 grams of dark chocolate40 g butter6 eggs - separately albumen and yolk1 cup sugarpinch of saltFor the icing:1/3 cup cream 30 or 36%20 g of butter100 g of dark chocolatePreparation:1. Melt the chocolate in a water bath and butter. Cool it down.2. Until light and fluffy
mass of the egg yolks with 1/2 cup of sugar.3. Whip egg whites. At the end of compaction add the rest of sugar.4. To the bowl with the beaten egg yolks slowly add the melted chocolate and butter and a pinch of salt.5. Gently stir in the beaten egg whites with sugar, in batches.6. Bake 30 minutes in preheated oven to 180 degrees.Prepare frosting:1. Melt the chocolate with the cream and butter.2.
Pour slightly on the cooled down
cake.3. On top, you can add your favorite fruits. ;)Enjoy!!


źródło: magazyn "Kuchnia"