Wykonanie

Na leniwą niedzielę proponujemy łatwą i przyjemną tartę w wersji szarlotki. :)Mimo kruchego
spodu,
jabłka są bez dodatku
cukru, więc jest to ciasto niskokaloryczne.Najlepsza jest podana na ciepło z waniliowymi
lodami...Składniki:2 kg
jabłek2 szklanki
mąki2 łyżki
cukru1
jajko200 gram
masłaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:Składniki na kruche ciasto -
mąkę,
sól,
cukier,
jajko,
masło, wyrobić na gładką masę.Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.W tym czasie można przygotować
jabłka. Kupiłam twarde, słodko -
winne jabłka, więc nie musiałam dodawać
cukru.Umyć, obrać i pokroić
jabłka na średnie kawałki.Do garnka dodać pokrojone
jabłka, 4 - 5 łyżek
wody i dusić
jabłka do momentu aż zmiękną. Dodać
cynamon.Jeżeli kupiliście
jabłka, które są miękkie, możecie dodać
galaretkę żeby zagęścić masę.Wyjąć z lodówki ciasto i odkroić 3/4 masy (1/4 pójdzie na wierzch).Rozwałkować.Wysmarować formę
olejem i posypać
mąką,Przełożyć ciasto do formy. Dodać przygotowane
jabłka.Na wierzch dać ciasto - ja rozwałkowałam i pokroiłam w paski.Włożyć do piekarnika na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Najlepiej smakuje na ciepło z
lodami. :)

Smacznego!!