ßßß Cookit - przepis na Tarta w wersji szarlotki

Tarta w wersji szarlotki

nazwa

Wykonanie

Na leniwą niedzielę proponujemy łatwą i przyjemną tartę w wersji szarlotki. :)
Mimo kruchego spodu, jabłka są bez dodatku cukru, więc jest to ciasto niskokaloryczne.
Najlepsza jest podana na ciepło z waniliowymi lodami...
Składniki:
2 kg jabłek
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 jajko
200 gram masła
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajko, masło, wyrobić na gładką masę.
Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie można przygotować jabłka. Kupiłam twarde, słodko - winne jabłka, więc nie musiałam dodawać cukru.
Umyć, obrać i pokroić jabłka na średnie kawałki.
Do garnka dodać pokrojone jabłka, 4 - 5 łyżek wody i dusić jabłka do momentu aż zmiękną. Dodać cynamon.
Jeżeli kupiliście jabłka, które są miękkie, możecie dodać galaretkę żeby zagęścić masę.
Wyjąć z lodówki ciasto i odkroić 3/4 masy (1/4 pójdzie na wierzch).
Rozwałkować.
Wysmarować formę olejem i posypać mąką,
Przełożyć ciasto do formy. Dodać przygotowane jabłka.
Na wierzch dać ciasto - ja rozwałkowałam i pokroiłam w paski.
Włożyć do piekarnika na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Najlepiej smakuje na ciepło z lodami. :)
Smacznego!!
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/02/tarta-w-wersji-szarlotki.html