ßßß Cookit - przepis na Całuski pszczelowolskie

Całuski pszczelowolskie

nazwa

Wykonanie

Całuskami częstujemy się regularnie, odwiedzając na gdańskim Targu Śniadaniowym, stoisko z Miodami Wileńskich . :) Ostatnio odeszłam od stoiska wzbogacona o przepis (z całym szeregiem dobrych rad) i uroczą świeczkę z wosku pszczelego, więc na Święta mogliśmy upiec własną porcję ciasteczek.
Całuski znajdują się na liście produktów tradycyjnych, a ich historia sięga lat 50 ubiegłego wieku. Nie wiem na czym polega ich fenomen, ot małe, twarde, słodkie ciasteczka - ale mają w sobie coś takiego, że nie można się od nich oderwać. Wspomnianą wyżej świąteczną porcję wyjadłam w większości osobiście. :)
źródło przepisu: "Produkty pszczele i przetwory miodowe" M. Wojtacki, wyd. PWRiL
szklanka miodu
szklanka cukru
2 jajka
600 - 700 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka przyprawy piernikowej
łyżeczka masła (do wyrabiania)
Cukier utrzeć z jajami na puszystą masę, dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 500 g przesianej mąki, wymieszanej z sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić gładkie ciasto. Odciąć porcję, utoczyć wałeczek o grubości palca, pociąć ciasto na centymetrowe kawałki i na dłoni wysmarowanej masłem wyrobić kuleczki.
Ogrzaną blachę wysmarować lekko woskiem pszczelim (jeśli nie macie wosku, może być to tłuszcz - masło czy smalec, nie należy natomiast stosować papieru do pieczenia - ciasteczka będą się do niego kleić), a po przestygnięciu układać na niej kuleczki ciasta zachowując spore odstępy.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze.
//Szczegółową instrukcję, jak przygotować całuski krok po kroku znajdziecie tutaj .
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/01/Caluski-pszczelowolskie.html